• Aviva продаде активите си на Allianz

    Aviva продаде активите си на Allianz

    Allianz победи конкурентни оферти от Италия и Холандия.

    Aviva продаде активите си на Allianz

    Aviva е продала своите полски операции на германския Allianz за 2,5 милиарда евро (2,94 милиарда долара) в брой, завършвайки програма за продажба на европейски и азиатски активи, започнала миналата година, заяви британският застраховател в петък.

    Allianz победи конкурентни оферти от италианската Generali и холандската застрахователна компания NN, казаха източници, запознати с въпроса, пред Ройтерс в четвъртък.

    Шефът на Aviva - Аманда Блан, която се присъедини към компанията като главен изпълнителен директор през юли 2020 г., продава активи с темпове, за да се съсредоточи върху живота и основните дейности на основния застраховател във Великобритания, Канада и Ирландия. Aviva има и съвместни предприятия в Китай и Индия.

    „Продажбата на нашия полски бизнес е отлично заключение за префокусирането на портфолиото ни, обявено само преди осем месеца“, каза Блан и добави, че продажбата на осемте предприятия ще генерира 7,5 милиарда лири (10,31 милиарда долара) в брой.

    Allianz, който за пръв път навлезе на полския пазар през 1997 г., е най-големият застраховател в Европа.

    „Радваме се да засилим още повече видимостта на марката Allianz в Централна Източна Европа и да следваме нашата успешна стратегия за растеж в региона“, заяви в отделно изявление главният изпълнителен директор на Allianz - Оливър Баете.

    Allianz заяви, че сделката ще я превърне в номер две в Централна и Източна Европа по оперативна печалба. Има няколко други бизнеса в региона, включително Русия и Украйна. В Полша сделката ще издигне Allianz до номер 5 по брутна записана премия, добави Allianz. Инвеститорите се надяват на изплащания на пари в брой от разпродажбите на Aviva.

    Анализаторите от JPMorgan Cazenove казаха, че Aviva е един от ключовите застрахователни акции с наднормено тегло във Великобритания, цитирайки „привлекателна история за възвръщаемост на капитала/преструктуриране“. Продажната цена в Полша надмина очакванията на анализаторите, след като тримата участници тази седмица получиха възможност да подобрят обвързващите оферти, подадени в понеделник, съобщиха източници на Ройтерс.

    Allianz купува и миноритарния дял на Сантандер в бизнеса на Aviva Полша, като общата стойност на сделката достига 2,7 милиарда евро, се казва в изявление на Aviva. Сантандер ще запази 49% участие в съвместните предприятия за живот и общо застраховане, добавиха от Aviva.

    продажба активи Aviva Allianz Generali

    Оценка на новината

    5.00