• Credit Suisse и Nomura понесоха удар от хедж фонд на САЩ

    Credit Suisse и Nomura понесоха удар от хедж фонд на САЩ

    Акциите и на двете банки се понижиха с над 10%.

    Credit Suisse и Nomura понесоха удар от хедж фонд на САЩ

    Credit Suisse предупреди за „изключително значителен“ удар по резултатите си за първото тримесечие, след като започна да излиза от позиции с голям американски хедж фонд, който миналата седмица не изпълни задълженията си за маржин.

    Обявяване на маржин възниква, когато брокерът изисква инвеститорът да депозира повече пари в маржин сметка (което им позволява да инвестират пари, взети назаем от брокера), за да ги доведе до минимално необходимата сума. След това инвеститорът трябва или да депозира в сметката, или да продаде част от активите, държани в нея.

    В актуализация на търговията преди отварянето на пазара, базираният в Цюрих кредитор заяви, че редица други банки също са засегнати и са започнали да излизат от позициите си в неназованата фирма.

    „Въпреки че понастоящем е преждевременно да се определи количествено точният размер на загубата, това би могло да бъде много важно и съществено за резултатите от първото ни тримесечие, независимо от положителните тенденции, обявени в търговското ни изявление по-рано този месец,“ заявиха още от Credit Suisse.

    По-рано този месец Credit Suisse обяви разклащане на бизнеса си с управление на активи и спиране на бонуси. Банката положи усилия да ограничи щетите от колапса на британската финансова компания за вериги за доставки Greensill Capital.

    Звеното за управление на активите на Credit Suisse притежава 10 милиарда долара от средствата на фирмата и отбелязва, че някои инвеститори са заплашили съдебни действия.

    Междувременно през февруари 2020 г. бившият изпълнителен директор - Тиджане Тиам подаде оставка след шпионски скандал, който обхвана банката през 2019 г. Тиам твърди, че не е знаел за наблюдението на двама бивши колеги, включително напусналия шеф на управлението на богатството Икбал Хан.

    Nomura също публикува актуализация на състоянието си, предупреждавайки за „значителна загуба“ в едно от нейните дъщерни дружества в САЩ в резултат на транзакции с клиентски щат. Най-голямата инвестиционна банка в Япония заяви, че оценява потенциалната степен на загубата на 2 милиарда долара.

    Nomura ще продължи да предприема подходящите стъпки за справяне с този проблем и ще направи допълнително разкритие, след като бъде определено въздействието на потенциалната загуба.“, съобщиха от банката.

    Archegos Capital Management беше принуден да ликвидира позиции в края на миналата седмица. Ходовете на многомилиардния американски семеен офис, основан от бившия анализатор на акциите на Tiger Management - Бил Хван, предизвикаха вълна от натиск върху продажбите в петък, като акциите на американските медии и китайските АРС понесоха основната тежест.

    Credit Suisse Загуба Nomura хедж фонд

    Оценка на новината

    5.00