• Най-добрите сезонни сделки през април

    Най-добрите сезонни сделки през април

    Месец март бе белязан от редица резки промени в тенденциите на доста финансови активи.

    Най-добрите сезонни сделки през април

    Какво се случи през март?

    Точно, както при климата, март определено бе доста динамичен месец за финансовите пазари и бе белязан с редица резки промени в тенденциите на доста финансови активи. Но да видим как се представиха сезонните сделки през март:

    1. S&P 500 успя да добави 2,65% към стойността, което означава, че тук имаме печеливша сделка.
    2. Биткойн скочи с цели 30% за последния месец, което означава, че тук отбелязваме губеща сделка.
    3. AUD/USD изтри около 3,20% през март, следователно имаме втора губеща сезонна сделка
    4. USD/MXN падна с 0,62% за март и така регистрираме още една загуба
    5. Петролът имаше смесено представяне, докато медта и газта поевтиняха, и тази сезонна сделка изглежда по-скоро като загуба.

    От видяното по-горе лесно може да заключим, че сезонните трендове не се представиха силно през март. Надяваме са на по-силно представяне през април.

    Все пак да направим едно обобщение на фондовите пазари през март:

    • Dow Jones +5.07%
    • S&P 500 +2.65%
    • Nasdaq 100 -0.84%
    • DAX 30 +6.90%
    • CAC 40 +4.43%
    • FTSE 100 +1.51%
    • Nikkei 225 -0.15%
    • Shanghai Composite -1.66%
    • Hang Seng -1,47%

    На останалите финансови пазари:

    • EUR/USD -3,03%
    • GBP/USD -1.25%
    • USD/JPY +3.75%
    • GOLD -1.21%
    • WTI -0.38%

    Сега да видим и кои са някои от най-силните сезонни тенденции през април.

    Сезонни сделки за април

    Април е месец, който често е време за оптимизъм. Този път освен с настъпването на пролетта и увеличаването на деня, април идва и с надеждите за утихване на пандемията от Covid-19 и връщане на света към нормалността.

    Пролетният месец често е време за оптимизъм и на финансовите пазари. Април е категорично най-добрия месец за може би най-следения борсов индекс в света – S&P 500 и като цяло е силен месец за рисковите активи.

    Нека сега да разгледаме 5-те най-добри сезонни сделки през април.

    Най-силния месец за S&P 500

    През април 2020 година S&P 500 скочи с цели 12,7%, след като през февруари и март беше изтрил над 35% от стойността си, поради началото на пандемията от Covid-19. Това изкривява средните числа за печалбите, но през последните 15 години широкия щатски индекс има само един негативен април (през 2012 -0,75%).

    За последните 20 години средната печалба на S&P 500 през първия пролетен месец е ,74%

    Най-добрия месец за кабела

    Паундът определено се наслаждава на началото на пролетта и април е най-силния месец с календара за валутната двойка GBP/USD след 2000 година. Средната печалба на GBP/USD през април е 1,29%. Кабелът е поскъпнал в 16 от последните 20 издания на пролетния месец.

    Докато Великобритания напредва много сериозно с ваксинацията на населението, а напрежението около Брекзит продължава да спада, GBP демонстрира солиден фундамент.

    Петролът се представя солидно

    Сезонните трендове при петрола са в полза на цените на петрола със средна печалба от 3,37% в последните 20 години. Така, първия пролетен месец се оформя като втория най-добър в календара за “черното злато”.

    Все пак решението на на ОПЕК+ на април може да има ключово значение за посоката, в която ще се задвижат цените на петрола. Очакванията са, че ограниченията в производството ще бъдат продължение, което може да подкрепи цените на “черното злато”.

    От техническа гледна точка, петролът имаше възможност да коригира леко през март, което свали малко от напрежението на свръхкупените условия.

    CAD набира инерция

    Засилването на канадския долар през април едва ли изненадва някой, след като вече отбелязахме силното представяне на петрола и акциите по време на първия пролетен месец. Всъщност април е най-силния месец в календара за CAD със средни печалби след 2000 година от 1,21%.

    Тази сезонна тенденция е в крак с низходящия тренд при двойката USD/CAD, която дори коригира във възходяща посока през март. Това може да се сметне за добра възможност за мечките да открият нови къси позиции в двойката.

    USD изпитва затруднения

    Следващата сделка също изглежда логична на фона на сделките, които вече изброихме. Щатският долар се традиционно се представя слабо през април и това е втория най-слаб месец за USD.

    USD се наслади на силно начало на годината, но следващото движение ще бъде определено от това дали доходността по облигациите в САЩ ще пробие над пика от март (1,75% за 10-годишните). Ако видим застой или понижение на доходността, то много вероятно сезонната тенденция да се потвърди и през април 2021 г.

     

    източник: https://fxtrading.bg/

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    5.00