• Goldman Sachs взриви очакванията на анализаторите с рекордни нетни печалби

    Goldman Sachs взриви очакванията на анализаторите с рекордни нетни печалби

    Банката отчете печалба на акция от 18,60 долара.

    Goldman Sachs взриви очакванията на анализаторите с рекордни нетни печалби

    Goldman Sachs взриви очакванията на анализаторите с рекордни нетни печалби и приходи за първото тримесечие при силни резултати от търговци на акции и инвестиционни банкери на компанията.

    Банката отчете печалба на акция от 18,60 долара, смазвайки оценката на анализаторите, анкетирани от Refinitiv, за 10,22 долара и представляваща ръст от 498% от същия период преди година. Приходите от 17,7 млрд.долара лесно надхвърлят очакванията от 12,6 млрд.долара.

     

    Ето числата:

    • Печалба: $ 18,60 на акция срещу $ 10,22 на акция, очаквана от анализатори, анкетирани от Refinitiv.
    • Приходи: 17,7 милиарда долара, срещу 12,6 милиарда очаквани.
    • Приходи от търговия: Фиксиран доход: 3.89 милиарда долара, Акции: 3.69 милиарда долара.
    • Инвестиционно банкиране: $ 3,77 милиарда.

     

    Акциите на базираната в Ню Йорк банка поскъпнаха с 1,5% след излизането, което показа, че приходите на Goldman за първото тримесечие са се удвоили повече на годишна база.

    „Работим усилено заедно с нашите клиенти, подготвяйки се за свят отвъд пандемията и по-стабилната икономическа среда“, заяви главният изпълнителен директор Дейвид Соломон. „Нашият бизнес остава в много добра позиция, за да помогне на клиентите да се настроят за възстановяване и тази сила е отразена в рекордните приходи и печалби, постигнати през това тримесечие.“

    Очакванията бяха големи за Goldman, тъй като икономическото възстановяване и рекордното издаване на бланкови компании за първото тримесечие, известни като SPAC, се очакваше да вдигнат приходите от инвестиционно банкиране. JPMorgan Chase публикува стабилни резултати от търговията за първото тримесечие и 5,2 милиарда долара от освобождаването на средства, заделени за загуби по заеми, които не се реализираха.

    В Goldman потъването на SPACs помогна за увеличаване на нетните приходи от инвестиции до рекордни $ 3,77 млрд. За тримесечието, включително рекордното поемане на собствения капитал. Главният брой на приходите от инвестиционно банкиране надвишава прогнозата от 2,9 милиарда долара и представлява 73% скок от същото време миналата година.

    Управлението на активи генерира рекордни тримесечни нетни приходи от 4,61 млрд.долара, отразяващи рекордни нетни приходи от капиталови инвестиции.

    В звеното си за глобални пазари търговците генерират 47% увеличение на приходите от година по-рано до 7,58 млрд.долара. Тази сума беше разделена между 3,89 млрд.долара при търговия с фиксиран доход и 3,69 млрд.долара в акции, което отразява годишен ръст от 31% и 68%, съответно. Банката заяви, че силният ръст в търговията с фиксиран доход се дължи отчасти на „значително по-високите“ нетни продажби на ипотечни и лихвени продукти.

    От шестте най-големи американски банки Goldman получава най-големия дял от приходите си от дейности на Уолстрийт, включително търговия и инвестиционно банкиране. През последните няколко години това беше в ущърб на фирмата, тъй като банкирането на дребно, подхранвано от евтини потребителски депозити, доведе до рекордната печалба в бранша.

    Тази динамика се обърна по време на пандемията Covid-19, когато фирми с големи потребителски операции трябваше да заделят десетки милиарди долари за очаквани загуби по заеми, което кара банки като Wells Fargo да отчитат първата си тримесечна загуба след финансовата криза.

    Акциите на Goldman се покачиха с 24% през тази година, приблизително отговаряйки на печалбата на банковия индекс KBW.

    акции Goldman Sachs пандемията COVID-19 ръст на приходи SPAC

    Оценка на новината

    5.00