• Акциите на Coinbase Global (COIN) отчетоха нестабилност след публичния си дебют

    Акциите на Coinbase Global (COIN) отчетоха нестабилност след публичния си дебют

    Колебанието на акциите на Coinbase се прехвърли и върху биткойн (BTC-USD).

    Акциите на Coinbase Global (COIN) отчетоха нестабилност след публичния си дебют

    Акциите паднаха с 1,7% до края на 322,75 долара, като обърнаха предишните печалби от цели 6,4% до 349,18 долара.

    Ден по-рано акциите на Coinbase затвориха на $ 328,28, падайки с 14% от цената на отваряне от $ 381. Акциите достигнаха до $ 429,54 по време на следобедната сесия в сряда в минутите непосредствено след откриването на Coinbase.

    „Мисля, че е вероятно да се вдигнат оценки в крипто компаниите", съобщи Майкъл Соненшайн, изпълнителен директор на Investments„И по петите на това може да видите нова вълна от VC инвестиции в крипто компании, които търсят този следващ Coinbase, а след това също се надяваме да вдъхновим ново поколение предприемачи, които да продължат да изграждат в крипто икономиката."

    Други обаче останаха загрижени за оценката на Coinbase. Въз основа на цената на затваряне на Coinbase в сряда, компанията нареди напълно разредена оценка от около 86 милиарда долара след директното си котиране. Това даде на Coinbase, най-голямата борса за криптовалути в САЩ, по-голяма пазарна капитализация в сравнение с други основни борси, включително Междуконтиненталната борса (ICE), CME Group (CME) и Nasdaq (NDAQ). По време на най-високите сесии в сряда оценката на Coinbase надхвърли 112 милиарда долара, приближавайки се до пазарната капитализация на Goldman Sachs (GS).

    „Това може да са правилните акции, но на грешна цена в момента, оттук идва и променливостта“, каза Дейвид Нелсън, главен стратег в Belpointe Asset Management.

    Акциите на Coinbase са един от малкото начини, по които търговците на акции могат да инвестират в биткойн, отбелзя Нелсън, добавяйки, че има и други акции, които да го направят. 

    Колебанието на акциите на Coinbase се прехвърли и върху биткойн (BTC-USD). Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация падна с около 1% в четвъртък, след като се търгуваше под $ 63 000, отстъпвайки от рекордното си ниво от над 64 800 долара, достигнато само ден по-рано. Ethereum (ETH-USD) обаче скочи до рекордно висок ръст, като се повиши с повече от 3% до 2400 долара.

    Но наскоро нестабилността настрана, много стратези твърдят, че публичният дебют на Coinbase бележи преломния момент за криптовалутата, отразявайки кулминацията от месеци на ускоряване на институционалното приемане. Компании, включително Tesla (TSLA), Square (SQ), BNY Mellon (BNY) и PayPal (PYPL), или са добавили значителни притежания на биткойн към своите баланси, или са започнали да улесняват транзакциите в криптовалути. От Morgan Stanley (MS) и Goldman Sachs (GS) наскоро обявиха, че ще започнат да предлагат биткойн експозиция на своите клиенти за управление на богатството.

    И докато Американската комисия по ценни книжа и борси все още не е одобрила борсово търгувани фондове, които директно държат биткойн или други криптовалути, мнозина смятат, че се очертава промяна в позицията.

    "Това е началото на онова, което смятам за новата финансова система. Coinbase е лидерът тук в изграждането на тази нова финансова система. Ясно е, че еволюира до точка, в която няма връщане назад", сподели Рос Гербер, президент и главен изпълнителен директор в Gerber Kawasaki Wealth и управление на инвестициите. „Това е само важен момент за крипто бизнеса и индустрията, както и финансите като цяло, като изцяло нов набор от лидери."

    С повишен интерес обаче идва и заплахата от конкуренция. Coinbase прави по-голямата част от парите си чрез такси за транзакции от сделки на своята платформа от потребители на дребно и институции и разчита основно на търговията на дребно.

    "Възможно е маржовете на Coinbase да са най-високите в момента в сравнение с това, което ще се случи през следващите няколко години, тъй като реални конкуренти като Gemini и Bittrex и Binance ги подбиват в разходите", добави Рос Гербер.

    Приходите на Coinbase за годината, приключила на 31 декември, са се удвоили до 1,3 милиарда долара. В крайна сметка Coinbase достигна печалба от 322,3 млн.долара за цялата 2020 г. срещу нетна загуба от 30,4 млн.долара през 2019 г.

    За първото тримесечие на фискалната 2021 г. Coinbase изчисли, че ще отчете нетна печалба между 730 и 800 долара милиона, в сравнение с нетна печалба от само 32,26 милиона долара през първите три месеца на 2020 година.

    акции печалби Биткойн Coinbase

    Оценка на новината

    5.00