• Фондовите фючърси са в очакване на големи печалби тази седмица

    Фондовите фючърси са в очакване на големи печалби тази седмица

    Предстоящата седмица е основна за корпоративните печалби.

    Фондовите фючърси са в очакване на големи печалби тази седмица

    Фючърсните договори, обвързани с основните американски борсови индекси, се поддържаха стабилни позиции в началото на овърнайт сесията в неделя вечерта, докато инвеститорите се готвеха за една от най-натоварените седмици от сезона на печалбите през първото тримесечие.

    Договорите, свързани със S&P 500, са намалели с по-малко от 0,1%, докато тези, свързани с Dow, са намалели с 5 точки. Фючърсите на Nasdaq 100 намаляват под 0,1%.

    Инвеститорите очакват напрегната седмица: срещата на Федералния резерв, дебюта на „Плана на американските семейства“ на президента Джо Байдън, още данни за инфлацията и текущите отчети за корпоративните приходи.

    Предстоящата седмица е основна за корпоративните печалби, като около една трета от S&P 500 е настроена да информира инвеститорите как се справя техният бизнес през трите месеца, приключващи на 31 март. Някои от най-големите компании като Apple, Microsoft, Amazon и Alphabet, ще публикуват своите доклади тази седмица.

    С постепенното отваряне на световната икономика, фирми като Boeing, Ford и Caterpillar се очаква да отбележат натиск върху разходите, с който се сблъскват от нарастващите цени на материалите и транспорта.

    Корпорациите в по-голямата си част успяха да победят прогнозите на Уолстрийт до момента в сезона на печалбите. Тъй като 25% от компаниите в S&P 500 отчитат резултатите за първото тримесечие, 84% са отчели положителна изненада за печалба на акция, а 77% са надхвърлили прогнозите за приходите.

    Ако 84% е крайният процент, това ще обвърже марката за най-високия процент на компаниите S&P 500, отчитащи положителна изненада от EPS, откакто FactSet започна да проследява този показател през 2008 г.

    И все пак силните резултати от първото тримесечие бяха посрещнати с предимно хладен прием от страна на инвеститорите. Стратезите заявиха, че високите оценки и почти рекордно високите нива на S&P 500 и Dow, държат ентусиазма на търговците под контрол. Но индексите са в рамките на 1% от рекордно високите си стойности.

    Пазарите на акции бяха подложени на натиск миналата седмица, след като множество търговски обекти съобщиха, че Байдън ще се опита да увеличи данъка върху капиталовата печалба на богатите американци, за да помогне за плащането на втората част от неговия дневен ред „Изграждане на по-добро“. Очаква се президентът да представи подробно плана за 1,8 трилиона долара, включително предложения за разходи, насочени към образование на работниците и подкрепа на семейството, на съвместната сесия на Конгреса в сряда вечерта.

    Предложението ще повиши процента на капиталовите печалби до 39,6% за тези, които печелят 1 милион долара или повече, спрямо 20% в момента, според Bloomberg News.

    Новините, че Белият дом се стреми да увеличи данъка върху капиталовата печалба за богатите в страната, тласнаха S&P 500 с почти 1% в четвъртък, когато множество обекти започнаха да отчитат предложеното увеличение. Въпреки че широкият индекс на собствения капитал успя да възстанови тези загуби с 1,1%, той завърши седмицата с 0,13% и прекъсна четириседмична поредица от печалби. Dow и Nasdaq паднаха съответно с 0,5% и 0,3% миналата седмица.

    Стратегът на Evercore ISI Денис Дебюшър заяви пред CNBC в неделя, че опасенията от пик на икономическия растеж и негативните глобални новини от Covid-19 може да са сложили край на седмичната поредица от победи на S&P 500, но че пълзящият песимизъм не трябва да трае твърде дълго.

    Той препоръча на инвеститорите да изпреварят въртящата се точка на пазара и да продадат акции, чувствителни към здравето на американската икономика, известни като циклични.

    Федерален резерв Уолстрийт Dow Jones Nasdaq S&P 500 

    Оценка на новината

    5.00