• Диверсификация: Какво представлява и защо ни е нужна? (ЧАСТ 2)

    Диверсификация: Какво представлява и защо ни е нужна? (ЧАСТ 2)

    Инвестициите са интересно и доходоносно начинание, но съществува и известна доза риск.

    Диверсификация: Какво представлява и защо ни е нужна? (ЧАСТ 2)

    Диверсификация в един клас активи

    Диверсификация на портфолио включва различни инвестиции в един клас активи. Целта отново е да се увеличи обхвата на експозицията и диверсификация на риска.

    Двете възможности за диверсификация в един клас активи са:

    • Ръчна покупка на други инструменти от този клас активи
    • Различните фондове, като много подходящи изглеждат борсово търгуваните фондове (ETF-и) и донякъде взаимните фондове.

    1. Борсово търгувани фондове

    Борсово търгуваните фондове следят представянето на определен клас активи като това може да са индекси, акции, облигации, валути или суровини.

    Те могат да се търгуват като акции и можете да ги купувате и продавате в рамките на работния ден, докато при взаимните фондове цената се калкулира всеки дени при затварянето на пазара.

    Покупката на ETF автоматично може да Ви осигури диверсификация в даден актив. Освен това могат да и да бъдат специализирани като например акции с голяма пазарна капитализация, акции със средна и акции с малка капитализация.

    2. Взаимни фондове

    Взаимните фондове обединяват капитала на много хора за инвестиране в множество различни компании или активи, което директно осигурява диверсификация на портфейл.

    Взаимните фондове предлагат много от качествата на борсово търгуваните фондове, но могат да се търгуват само по последната цена на затваряне и в повечето случаи имат по-високи разходи.

    Диверсификация на географски принцип

    По-нагоре в статията вече споменахме за диверсификация на географски принцип, която представлява притежаване на активи от различни региони и държави.

    Едва ли искате да сложите всичките си пари в една държава и регион, по същата причина поради, която не искате да инвестирате в само една акция или само един актив. Потенциални политически и икономически проблеми в тази страна може да нанесат тежък удар на Вашето портфолио.

    Терминът диверсификация на географски принцип може да се използва и за големи международни компании, които са локализирали своя бизнес в различни региони и държави.

    Диверсификация на портфолио на географски принцип може да помогне на инвеститорите да компенсират волатилността в един икономически регион. Борсово търгуваните фондове например правят инвестирането в глобален мащаб по-лесно от всякога.

    Диверсификация извън развитите икономики също може да е от полза. Например на развитите пазари много компании предлагат продукти и услуги при силна конкуренция, докато развиващите се пазари могат да бъдат по-малко конкурентни.

    В същото време в развиващите се икономики може по-често да видим завишен политически натиск, валутен риск и като цяло пазарен риск, в сравнение с развитите страни.

    Съвети за диверсификация

    След като разбрахме какво е диверсификация, защо тя е толкова важна за всеки портфейл и кои активи можем да използваме за диверсификация на риска, нека да даде някои основни съвети:

    • Разпределете капитала
    • Обмислете инвестиция във фондове
    • Продължавайте да изграждате Вашето портфолио
    • Не купувайте определен актив просто за диверсификация – дръжте на качеството
    • Знайте кога да излезете
    • Хвърляйте по едно око на комисионните

    Акциите могат да бъдат много привлекателни, но инвестирайте целия си капитал в една акция или един икономически сектор. Опитайте се да създадете нещо като свой инвестиционен фонд като инвестирате в компании, които познавате и имате доверие.

    Не забравяйте, че акциите не са единствения актив. Можете да инвестирате в облигации, суровини, ETF-и и Тръстове за инвестиции в недвижими имоти. И не се придържайте само към местни активи, инвестирайте в глобален мащаб – диверсификация на риска на географски принцип.

    Все пак не прекалявайте. Уверете се, че можете да управлявате Вашия портфейл. Няма голям смисъл да инвестирате в 100 различни инструмента, когато нямате ресурс затова. Можете да се ограничите до около 20-30 инвестиции. Добавянето на борсово търгувани фондове към портфейла може да свърши голяма част от работата вместо Вас.

    Продължавайте да инвестирате и да изграждате Вашето портфолио. Една стратегия за инвестиране на равни вноски всеки месец или тримесечие може да изглади големите колебания и да намали риска. Използвайки подобна стратегия, ще купувате повече, когато цените са ниски, и по-малко, когато цените са високи.

    В същото време не оставяйте Вашият инвестиционен портфейл на автопилот. Останете в крак с инвестициите си. По този начин ще знаете кога трябва да приберете печалбите си или да ограничите загубите си и да продължите напред.

    Дори да не сте най-активния инвеститор или трейдър, разберете какво получавате за таксите и комисионните, които плащате. В даден момента разходите Ви може да окажат ефект върху инвестиционния Ви портфейл.

    Пример за диверсификация

    Нека да кажем, че един по-агресивен инвеститор, който обича риска иска да изгради инвестиционно портфолио. Той може да вложи около 50% от своя капитал в американски акции, 25% в международни акции и около 15% от капитала си в облигации.

    В същото време някои по-консервативен инвеститор, който не е склонен да поема прекалено много рискове в своите инвестиции вероятно би вложил 50% от своя капитал в облигации, 20% в американски акции, 20% в международни акции и 10% в Тръст за инвестиции в недвижими имоти (REIT).

    Подходът за диверсификация на портфейла е напълно индивидуален избор за всеки инвеститор.

     

    Източник: https://fxtrading.bg/

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    5.00