• Кои са най-силните сезонни сделки през май?

    Кои са най-силните сезонни сделки през май?

    Месец април оправда очакванията на финансовите пазари.

    Кои са най-силните сезонни сделки през май?

    Какво се случи през април?

    Месец април оправда повечето очаквания, поне, когато става въпрос за финансовите пазари. С идването на пролетта видяхме разцвет и на доста от основните фондови пазари, а тези, които заложиха на сезонните сделки през април най-вероятно са останали доволни.

    Ето и представянето:

    • Април е най-силния месец в календара за S&P 500 и широкият щатски бенчмарк скочи с малко над 4% през тазгодишното издание на пролетния месец.
    • Най-силния месец за GBP/USD също е април, но кабела загуби 0,9% от стойността си в последния месец като загубата се дължи изцяло на големия спад в последния ден на април.
    • Петролът традиционно се представя солидно през април и този път не беше изключение – WTI поскъпна с 3,3%.
    • Заедно с петрола и канадския долар се наслаждава на първия пролетен месец и USD/CAD падна с 2,28%.
    • Април със сигурност не е любимия месец на USD и щатския долар се оказа най-слабо представящата се валута от Г-10.

    Така можем да кажем, че до 29 април имахме перфектните 5 от 5, но в последния ден паунда леко вгорчи картината на сезонните сделки през април.

     

    Сезонни сделки за май

    Април определено може да се похвали с наистина силни сезонни трендове, докато при май ситуацията не е точно такава. Но все пак да разгледаме някои сезонни сделки, които правят впечатление и може да се опитат от привържениците на сезонните трендове.

    Слаб кабел

    Една наистина силна тенденция, която можем да откроим през май е слабостта на GBP/USD. Кабелът падна:

    • В 11 поредни години
    • В13 от последните 14
    • В 16 от последните 20

    Средната загуба на паунда срещу долара през май след 2000 година е -0,78%, което не е много, но е изкривено от огромния скок с 9,47% през 2009, когато щатските банки се сриваха.

    От техническа гледна точка късата позиция, със стоп лос над най-високите стойности от март/април има добро съотношение риск/печалба.

     

    “Продай през май и бягай” всъщност не съществува

    Най-старата поговорка на фондовите пазари е „продавай през май и бягай“. Идеята е била да се избегнат летните месеци от май до септември, които може да са били слаби по това време, но със сигурност не и сега.

    Средната печалба на S&P 500 в периода май – септември от 2010 година насам е 2,75% и единствената наистина лоша година е 2011 (-8,1%).

    А когато говорим по-конкретно за месец май – S&P 500 нарасна в 7 от последните 8 издания на пролетния месец. За последните 20 години това е шестия най-силен месец в календара.

     

    Бъркотия при петрола

    Ако вземете поведението на петрола WTI през май в последните 20 години ще видите, че той е поскъпнал средно с 0,84%.

    Въпреки това тази цифра не показва колко волатилни са цените на петрола през този месец, започвайки с ралито от 88,4% през миналата година, което беше причинено от отскока след негативните цени достигнати за първи път в историята през април 2020 година.

    Ако погледнете към последните 10 години, то средната загуба се променя до 5,25%, което превръща месец май в на-слабия месец за WTI.

    Все пак основния извод, който можем да направим за месец май е, че е изключително волатилен като в 8 от последните 20 години цените на петрола са се придвижили с повече от 10% в една от двете посоки.

    Техническата картина в момента показва, че цените на петрола консолидират в последните около 2 месеца. Може ли да видим пробив точно през май?

     

    Почивка за NZD

    Новозеландският долар финишира на първа позиция при валутите от Г-10 през април. Това обаче може да се промени през май, тъй като това е втория най-слаб месец в календара за “кивито” през последните 20 години със средна загуба от около 0,90%.

    Май е втория най-лош месец за съседа на новозеландския долар – австралийския долар.

     

    Отскок на долара

    В края на 2020 година всички бяха мечки по отношение на щатския долар. Институционалното проучване на Bank of America показа, че късите позиции в доларът е втората най-пренаселена сделка на финансовите пазари.

    Въпреки това, през 2021 година само CAD, GBP и AUD (с малко) успяха да преборят “зелените пари” и това след тежкия месец април за USD.

    Сезонно, май е най-силния месец за доларовия индекс (DXY) през последните 20 години със средна печалба от 0,66%. DXY поскъпна в 9 от последните 11 години през този месец.

     

    Източник: https://fxtrading.bg/

    акции сезонни сделки

    Оценка на новината

    4.00