• Какво трябва да знаете за NFT?

    Какво трябва да знаете за NFT?

    NFT завладяха света на изкуството и игрите - но какво представляват те?

    Какво трябва да знаете за NFT?

    От изкуство и музика до такос и тоалетна хартия - тези цифрови активи се продават като екзотични холандски лалета от 17-ти век - някои от тях дори и за милиони долари.

    Но струват ли си NFT парите или истерията? Някои експерти казват, че са балон, готов да се спука всеки момент, като дотком манията или Beanie Babies. Други смятат, че NFT ще променят инвестициите завинаги.

     

    Какво е NFT?

    NFT е цифров актив, който представлява обекти от реалния свят като изкуство, музика, предмети в играта и видеоклипове. Те се купуват и продават онлайн, често с криптовалута и обикновено се кодират със същия базисен софтуер като много крипто.

    Въпреки че съществуват от 2014 г., NFT придобиват известност сега, защото стават все по-популярен начин за покупка и продажба на цифрови произведения на изкуството. Зашеметяващите 174 милиона долара са похарчени за NFT от ноември 2017 г. до наши дни.

    NFT също обикновено са единствен по рода си или поне един от много ограничен пробег и имат уникални идентификационни кодове.

    „По същество NFT създават дигитален дефицит“, отбелязва Ари Ю, председател на Вашингтонската асоциация на технологичната индустрия Cascadia Blockchain Council и управляващ директор на Yellow Umbrella Ventures.

    Това е в рязък контраст с повечето дигитални творения, които са почти винаги безкрайни в предлагането. Хипотетично, прекъсването на предлагането трябва да повиши стойността на даден актив, като се приеме, че е в търсенето.

    Но много NFT, поне в тези ранни дни, са цифрови творения, които вече съществуват под някаква форма другаде, като емблематични видеоклипове от игри на НБА или секюритизирани версии на дигитално изкуство, които вече се носят в Instagram.

    Например, известният дигитален художник Майк Уинкълман, по-известен като „Beeple“, създава композиция от 5000 ежедневни рисунки, за да създаде може би най-известния NFT в момента „ВСЕКИ ДНИ: Първите 5000 дни“, който се продава в Christie's за 69,3 милиона долара.

    Всеки може да разглежда отделни изображения - или дори целия колаж от изображения онлайн безплатно. И така, защо хората са готови да похарчат милиони за нещо, което лесно биха могли да скрийншот или изтеглят?

    NFT позволява на купувача да притежава оригиналния артикул. Не само това, той съдържа вградено удостоверяване, което служи като доказателство за собственост. Колекционерите оценяват тези „права на дигитално хвалене“ почти повече от самия артикул.

     

    По какво се различава NFT от криптовалутата?

    NFT означава незаменим маркер. Обикновено се изгражда, като се използва същия вид програмиране като криптовалутата, като Bitcoin или Ethereum, но тук приликата свършва.

    Физическите пари и криптовалутите са „заменяеми“, което означава, че могат да се търгуват или обменят една за друга. Те също са равни по стойност - един долар винаги струва друг долар; един биткойн винаги е равен на друг биткойн. Заменяемостта на Crypto го прави надеждно средство за извършване на транзакции в блокчейна.

    NFT са различни. Всеки от тях има цифров подпис, който прави невъзможно обменът на NFT да бъде обменен или равен един на друг (следователно, незаменим). 

     

    Как работи NFT?

    NFT съществуват в блокчейн, който е разпределена публична книга, която записва транзакции. Вероятно сте най-добре запознати с блокчейн като основен процес, който прави криптовалутите възможни.

    По-конкретно, NFTs обикновено се държат в блокчейн Ethereum, въпреки че и други блокчейн ги поддържат.

    NFT се създава или „сече“ от цифрови обекти, които представляват както материални, така и нематериални елементи, включително:

    • Изкуство
    • GIF файлове
    • Видео и спортни акценти
    • Колекционерски предмети
    • Виртуални аватари и кожи за видео игри
    • Дизайнерски маратонки
    • Музика

    Дори туитовете се броят. Съоснователят на Twitter Джак Дорси продаде първия си туит като NFT за повече от 2,9 милиона долара.

    По същество NFT са като физически колекционерски предмети, само че цифрови. Така вместо да получи истинска маслена картина, която да виси на стената, купувачът получава цифров файл.

    Те също така получават изключителни права на собственост. Точно така: NFT могат да имат само един собственик.

    Уникалните данни на NFT улесняват проверката на тяхната собственост и прехвърлянето на токени между собствениците. Собственикът или създателят може също да съхранява конкретна информация в тях. Например художниците могат да подписват своите произведения на изкуството, като включват подписа си в метаданните на NFT.

     

    За какво се използват NFT?

    Технологията Blockchain и NFT предлагат на артистите и създателите на съдържание уникална възможност да монетизират своите стоки. Например, художниците вече не трябва да разчитат на галерии или аукционни къщи, за да продават своето изкуство. Вместо това художникът може да го продаде директно на потребителя като NFT, което също им позволява да запазят по-голяма част от печалбите. В допълнение, художниците могат да програмират възнаграждения, така че да получават процент от продажбите всеки път, когато тяхното изкуство се продава на нов собственик. Това е привлекателна характеристика, тъй като художниците обикновено не получават бъдещи приходи, след като изкуството им е продадено за първи път.

    Изкуството не е единственият начин да печелите пари с NFT. Марки като Charmin и Taco Bell пуснаха на търг тематични NFT изкуства, за да наберат средства за благотворителност. Изкуството на NFT на Taco Bell се разпродаде за минути, като най-високите оферти бяха за 1,5 увит етер (WETH) - равен на 3 723,83 долара по време на писането.

    Nyan Cat, GIF от 2011 г. на котка с поп тарт тяло, продаден за близо 600 000 долара през февруари. А NBA Top Shot генерира повече от 500 милиона долара продажби в края на март. Един-единствен акцент на LeBron James NFT донесе над 200 000 долара.

    Дори известни личности като Snoop Dogg и Lindsay Lohan скачат на NFT, освобождавайки уникални спомени, произведения на изкуството и моменти като секюритизирани NFT.

     

    Как да закупите NFT

    Ако искате да започнете своя собствена колекция NFT, ще трябва да придобиете някои ключови елементи:

    Първо, ще трябва да вземете цифров портфейл, който ви позволява да съхранявате NFT и криптовалути. Вероятно ще трябва да закупите криптовалута, като Ether, в зависимост от валутите, които вашият доставчик на NFT приема. Можете да закупите крипто с помощта на кредитна карта на платформи като Coinbase, Kraken, eToro и дори PayPal и Robinhood сега. След това ще можете да го преместите от борсата в избрания от вас портфейл.

    Докато проучвате опциите,вземете предвид и дължимите такси. Повечето борси таксуват поне процент от транзакцията си, когато купувате крипто.

     

    Трябва ли да купите NFT?

    Само защото можете да си купите NFT, това означава ли, че трябва? 

    NFT са рискови, защото бъдещето им е несигурно и все още не разполагаме с по-дълга тяхна история, за да преценим представянето им, споделят експертите. Тъй като NFT са сравнително нови, може да си струва да инвестирате малки суми, за да ги изпробвате.

    С други думи, инвестирането в NFT е до голяма степен лично решение.  Но имайте предвид, че стойността на NFT се основава изцяло на това, което някой друг е готов да плати за него. Следователно търсенето ще движи цената, а не основните, технически или икономически показатели, които обикновено влияят върху цените на акциите и поне като цяло формират основата за търсенето на инвеститорите.

    Всичко това означава, че NFT може да препродаде за по-малко, отколкото сте платили за него. Или може изобщо да не можете да го препродадете, ако никой не го иска.

    NFT също подлежат на данъци върху капиталовата печалба - точно както когато продавате акции с печалба. Тъй като те се считат за колекционерски стоки, обаче, те може да не получат преференциалните дългосрочни ставки на капиталовите печалби, които могат да получат, и дори може да бъдат облагани с по-висока данъчна ставка за колекционерството, въпреки че IRS все още не е определил какви NFT се считат за данъчни цели. Имайте предвид, че криптовалутите, използвани за закупуване на NFT, също могат да бъдат обложени с данък, ако са се увеличили в стойността си, откакто сте ги купили, което означава, че може да искате да се регистрирате при данъчен специалист, когато обмисляте добавяне на NFT към вашето портфолио.

    Подхождайте към NFT точно както бихте направили всяка инвестиция. Изследвайте и осъзнайте рисковете, включително, че може да загубите всичките си инвестирани средства.  

    блокчейн NFT бум цифров актив

    Оценка на новината

    5.00