• Защо повечето търговци се провалят?

    Защо повечето търговци се провалят?

    Най-честите грешки, които търговците правят, са свързани с лоши стратегии за управление на риска.

    Защо повечето търговци се провалят?

    Голямата нестабилност на финансовите пазари и нарастващият достъп за обикновения човек направиха активната търговия много популярна, но напливът от нови търговци срещна смесен успех.

    Има определени модели, които могат да отделят печелившите търговци от тези, които в крайна сметка губят пари. И наистина, има една конкретна грешка, която в нашия опит се повтаря отново и отново. Коя е най-важната грешка, довела до загуба на търговци?

    Собствената ни човешка психология затруднява навигацията на финансовите пазари, които са изпълнени с несигурност и риск и в резултат на това най-честите грешки, които търговците правят, са свързани с лоши стратегии за управление на риска.

    Търговците често са правилни в посоката на пазара, но там, където проблемът се крие в това колко печалба се прави, когато те са прави срещу колко губят, когато грешат. В крайна сметка, търговците са склонни да правят по-малко при печелене на сделки, отколкото губят при загуба на сделки.

    Преди да обсъдите как да решите този проблем, е добре да придобиете по-добро разбиране защо търговците са склонни да правят тази грешка на първо място.

    Ние като хора имаме естествени и понякога нелогични тенденции, които замъгляват вземането на решения. Ще се позовем на проста, но задълбочена представа, която спечели благородна награда за икономика, за да илюстрира този често срещан недостатък. Но първо мисловен експеримент:

    Ами ако ви предложа обикновен залог, базиран на класическото обръщане на монета? Ако познаете, печелите $ 1000. В противен случай не получавате нищо. Но за да направя нещата интересни, ви давам избор Б - сигурна печалба от 400 долара. Кой бихте избрали?

    От логическа гледна точка, Избор А има най-голям смисъл математически, тъй като можете да очаквате да спечелите $ 500 и по този начин да увеличите максимално печалбата. Изборът Б сам по себе си не е грешен. При нулев риск от загуба не бихте могли да бъдете обвинени, че сте приели по-малка печалба. И от само себе си се разбира, че рискувате да не реализирате никаква печалба чрез Избор А - на практика загубите предлаганите 400 долара в Избор Б.

    Тогава не би трябвало да е малко изненадващо, че подобни експерименти показват, че повечето ще изберат „B“. Що се отнася до печалбите, най-често се отказваме от риска и поемаме определена печалба.

    Помислете за различен подход към мисловния експеримент. Използвайки същата монета, ви предлагам еднаква вероятност от загуба от $ 1000 и $ 0 при избор A. Избор B е определена загуба от $ 400. Кой бихте избрали?

    В този случай Изборът Б минимизира загубите и следователно е логичният избор. И все пак подобни експерименти показват, че повечето биха избрали „А“. Що се отнася до загубите, ние ставаме „търсещи риск“. Повечето избягват риска, когато става въпрос за печалби, но активно търсят риск, ако това означава избягване на загуба.

    Едно хипотетично упражнение за обръщане на монети едва ли е нещо, което може да загуби сън, но това естествено човешко поведение и когнитивен дисонанс е очевидно проблематично, ако се разпростира върху вземането на решения в реалния живот. И наистина тази динамика помага да се обяснят една от най-често срещаните грешки в търговията.

    Даниел Канеман и Амос Тверски публикуваха така наречения „основен документ в поведенческата икономика“, който показа, че хората най-често вземат ирационални решения, когато са изправени пред потенциални печалби и загуби. Тяхната работа не беше специфична за търговията, но има ясни последици за нашите проучвания.

    Основната концепция беше проста, но задълбочена: повечето хора вземат икономически решения не за очакваната полезност, а за отношението си към победата и загубата. Просто беше разбрано, че рационалният човек ще взема решения само въз основа на максимизиране на печалбите и минимизиране на загубите, но това не е така; и същата несъответствие се вижда в реалния свят с търговците.

    В крайна сметка се стремим да реализираме печалба в нашите сделки; но за да го направим, ние трябва да се принудим да работим покрай нашите естествени емоции и да действаме рационално в нашите търговски решения.

    Ако крайната цел беше да се максимизират печалбите и да се минимизират загубите, печалба от $ 500 напълно ще компенсира загуба от $ 500. Отрицателното чувство, преживяно от загуба от 500 долара, може да бъде значително повече от положителното чувство, получено от печалба от 500 долара, и изживяването и на двете би оставило повечето чувства по-зле, въпреки че не причинява парична загуба.

    На практика трябва да намерим начин да коригираме тази крива на полезност - да третираме еквивалентните печалби и загуби като компенсиращи и по този начин да станем чисто рационални вземащи решения. Това обаче е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

    Това означава, че вашата основна цел трябва да бъде да постигнете стабилно съотношение „риск / печалба“ (R / R), което е просто съотношението между това колко сте изложени на риск спрямо това колко спечелите. Да предположим, че сте прав около 50% от времето, разумно очакване. Вашите печалби и загуби трябва да имат поне съотношение 1: 1 риск / възнаграждение, ако имате поне равностойност.

    За да наклоните математиката във ваша полза, търговец, който печели пари от около 50% от своите / нейните сделки, трябва да се стреми към по-висока единица награда спрямо риск, да речем 1,5: 1 или дори 2: 1 или по-голяма.

    Твърде много търговци се затварят, опитвайки се да постигнат висок процент на печалба, което е разбираемо, когато се замислите за изследването, което разгледахме по-рано по отношение на отвращението от загуби. И в собствения си опит почти сигурно разпознавате факта, че не обичате да губите. Но от логическа гледна точка не е реалистично да се очаква да бъдем прави през цялото време. Загубата е само част от процеса, факт, с който като търговец трябва да се чувствате комфортно.

    Хората не са машини и работата срещу нашите естествени пристрастия изисква усилия. След като имате план за търговия, който използва подходящо съотношение награда / риск, следващото предизвикателство е да се придържате към плана. Не забравяйте, че е естествено хората да искат да държат загубите и да печелят печалби рано, но това води до лоша търговия. Трябва да преодолеем тази естествена тенденция и да премахнем емоциите си от търговията.

    Чудесен начин да направите това е да настроите търговията си с Stop-Loss и Limit поръчки от самото начало. Но не ги задавайте, за да ги настроите да постигнат определено съотношение. Все пак ще искате да използвате анализа си, за да определите къде са най-логичните цени, за да направите своите спирки и да ограничите поръчките. Много търговци използват технически анализ, който им позволява да идентифицират точки на графиките, които могат да обезсилят (задействат вашата стоп-загуба) или да потвърдят вашата сделка (задействат лимитната поръчка). Определянето на вашите изходни точки преди време ще ви помогне да се уверите, че следвате правилното съотношение награда / риск (1: 1 или по-високо) от самото начало.

    Винаги, когато правите сделка, уверете се, че използвате поръчка за Stop-Loss. Винаги се уверете, че вашата цел за печалба е поне толкова далеч от вашата входна цена, колкото е вашата стоп-загуба, и отново, както казахме по-рано, в идеалния случай трябва да се стремите към още по-голямо съотношение риск/печалба. Тогава можете да изберете правилно посоката на пазара само половината от времето и въпреки това да постигнете положителна възвръщаемост в сметката си.

    грешки финансови пазари Търговци

    Оценка на новината

    5.00