• Най-добрите сезонни сделки за юни

    Най-добрите сезонни сделки за юни

    Като цяло май беше тежък месец за сезонните сделки.

    Най-добрите сезонни сделки за юни

    Какво се случи през май?

    За разлика от силния април, сезонните сделки далеч не са представиха толкова добре през май. Пазарите като цяло не следваха сезонните тенденции през последния месец. Но да направим едно обобщение на представянето на сезонните сделки през май:

    • Слаб кабел – GBP/USD падна в 11 поредни години през май, но тази поредица без разбита през тази година и то със размах. GBP бе най-силно представящата се основна валута през май.
    • Продай през май и бягай не съществува – предупредих, че старата поговорка не работи в последните години, след като в 7 от последните 8 издания на май акциите поскъпнаха. S&P 500 е натрупа 0,6% през май, а повечето останали фондови пазари също приключиха месеца положително, с изключение на Nasdaq.
    • Волатилност при цените на петрола – това не бе директна сделка, но в 8 от последните 20 издания на месец май цените на петрола бяха отбелязали движения от повече от 10%. Въпреки това, този път май беше сравнително спокоен като петрола WTI поскъпна с малко над 5% а Brent добави около 3%.
    • Слаб NZD – сезонно май е втория най-слаб месец в календара за новозеландския долар, но тази година беше изключение. Отбелязах също, че май е втория най-слаб месец и за AUD и AUD/USD е с малка печалба за месеца.
    • Отскок на долара- май е най-добрия месец за доларовия индекс в последните 20 години, но и тук 2021 бе изключение. Индексът се понижи с повече от 1.5% за последния месец. Невъзможността на USD да набере скорост въпреки фундаменталната подкрепа и сезонните фактори не е добър знак.

     

    Сезонни сделки за юни

    Сезонните трендове са един солиден инструмент в арсенала на трейдърите и инвеститорите и често дават нелоши резултати, когато биват следвано в дългосрочен план. Ето и най-интересните тенденции на пазарите, които може да отличим за календарния месец юни.

    USD/CHF спада

    Юни е втория най-слаб месец за валутната двойка USD/CHF за последните 20 години и двойката падна в 10 от последните 11 издания на този месец. Средния спад за последните 2 десетилетия е 1.02%.

    Късите позиции изглеждат логични на фона на низходящата тенденция при USD/CHF, която наблюдаваме в последните седмици. Освен това няма много съпротива преди нивата от 0,8775

    Сила при суровинните валути

    Вторият най-силен месец за суровинните валути -AUD, NZD и CAD е юни. Фундаменталната ситуация около “кивито” остава силна след последните коментари от Резервната банка на Нова Зеландия, докато CAD може да бъде подкрепен от факта, че юни е третия най-силен месец за петрола.

    AUD изглежда има най-малко потенциал от трите валути. Особено като добавим рисковете около Covid-19, колебливия процес на ваксинация и обтегнатите отношения с Китай.

    Дивергенция между акции от САЩ и Япония

    За последните 20 години юни е втория най-слаб месец за американските акции. Въпреки това е, японските акции се представят солидно през този месец.

    Nikkei 225 е предоставил средна печалба от 0,6% за последните две десетилетия. Също така японският бенчмарк се е повишил в 4 поредни години през юни в 13 от последните 18 случая.

    Еврото не се отказва

    Сблъсъкът между бикове и мечки за еврото изглежда много сериозен. Все пак единната валута успя да поскъпне в два поредни месеца след спада през март, а юни е третият най-добър месец за еврото в последните 20 години. В същото време EUR/USD поскъпна 8 път в последните 10 години през този месец.

     

    Източник: https://fxtrading.bg/sezonni-sdelki-za-iuni/

    пазари тенденции сезонни сделки

    Оценка на новината

    5.00