• Какво е финансов балон и как да го разпознаете? (ЧАСТ 2)

    Какво е финансов балон и как да го разпознаете? (ЧАСТ 2)

    В тази статия ще получите отговорите на своите въпроси.

    Какво е финансов балон и как да го разпознаете? (ЧАСТ 2)

    Кои са етапите на един икономически балон?

    За да определим етапите на развитието на икономически балон ще използваме определението на икономистът Хайман Мински от неговата новаторска книга “Стабилизиране на нестабилна икономика”.

    Мински идентифицира 5 етапа в развитието на един кредитен цикъл. Тези етапи също очертават основния модел на балон.

    5 етапа

    • Навлизане– инвеститорите се влюбват в нова парадигма, като новаторска технология или исторически ниски лихвени проценти. Цените започват да нарастват бавно.
    • Шум– ръстът на цените започва да набира скорост, тъй като все повече участници навлизат на пазара. По време на този етап активът привлича вниманието на медиите и се появява ефектът “страх от пропускане на възможността”, която може да е веднъж в живота.
    • Еуфория – по време на тази фаза предпазливостта се отхвърля тотално и цените скачат с главоломни темпове. Традиционните мерките за оценка се изстрелват в космоса и започват да се въвеждат показатели за оценка. Именно тук се появява и Теорията за по-големия глупак.
    • Прибиране на печалби – в тази фаза умните пари виждат предупредителните знаци, решават, че балонът ще се спука и започват да прибират печалби. Все пак трябва да знаете, че изчисляването на точното време, когато пазарния балон ще се спука може да е доста трудно упражнение.
    • Паника – необходимо е само едно не толкова значимо събитие за спукване на балона без да може да се надуе отново. В този етап цените на активите се сриват дори по-бързо, отколкото са се повишавали, тъй като инвеститорите масово разпродават актива.

    По-голямата част от т.нар. умни пари влизат на пазара по време на фазата на изместване и излизат етапа на прибиране на печалби. Така много от тях успяват да приберат “лъвския пай”.

    От друга страна много от индивидуалните инвеститори влизат по време на фазата на шум и дори по време на еуфорията и излизат докато трае паниката. При този сценарий повечето от тях са на загуба от своите инвестиции.

    Но трябва да отбележим, че както казва икономистът Джон Мейнард Кейнс “пазарите могат да останат ирационални по-дълго, отколкото вие да останете платежоспособни”.

    Как да разпознаете финансов балон?

    Рей Далио, основател на на най-големия хедж фонд в света Bridgewater Associates дава много солидни насоки затова как да запознаете финансов балон.

    Това, което Далио смята за балон е неустойчиво висока цена и го измерва чрез следните 6 показателя:

    • Колко високи са цените в сравнение с традиционните мерки?
    • Цените изключват ли неустойчиви условия – тази мярка изчислява скоростта на растежа на печалбите, необходима за генериране възвръщаемост на акцията, която да е по-висока от тази на облигациите.
    • Колко нови купувачи на влезнали на пазара – прилив на нови участници, привлечени от нарастващите цени често е признак за балон. Тези участници влизат не пазара не защото са подготвени, а просто, защото е модерно и са привлечени от възможности за бързи пари.
    • Колко бичи са пазарните настроения – колкото по-бичи си настроенията на даден пазар, толкова повече хора вече са инвестирали. Така новите купувачи остават ограничен брой, а потенциалните продавачи са доста.
    • Покупките с ливъридж ли се финансират – покупките с ливъридж правят купувачите по-уязвими към принудителни разпродажби в условия на спад. Покупките на различни деривати от индивидуални инвеститори често е признак за бъдещи проблеми.
    • До каква степен купувачите са направили изключително – дали бизнеса екстраполира сегашния растеж в силен ръст на търсенето в бъдеще.

    Влиянието на всеки един от тези фактори се измерва с помощта на редица статистически данни, които се оформят като индикатори. Все пак Рей Далио запазва в тайна как са изградени тези индикатори, тъй като са патентована собственост.

    Кой е следващия пазарен балон?

    За съжаление в момента този въпрос може да има няколко отговора т.е. има няколко основни пазари, които с в балон или близо до балонизирането. Вече повече от десетилетие поддържане на нулеви и дори отрицателни лихви, и агресивно печатане на пари (икономически стимули) при доведе до балонизиране на пазарите на:

    Да разгледаме в малко повече детайли образуването на балон на всеки един от тези пазари.

    Балон на пазара на облигации

    Пазарите на облигации и капиталовите пазари, съставени от инструменти, които изплащат лихва, са най-големите финансови пазари в света. Далеч по-големите от пазарите на акции, например.

    Балон на пазара на недвижими имоти

    Въпреки че бе епицентър на последния икономически балон, пазарът на недвижими имоти отново се надува доста бързо. Рекордни ниските лихви по кредитите и напечатаните пари доведоха рязко увеличение на цените на имотите не само в САЩ, но и много други места по света, включително България.

    През последните няколко години цените на жилищата в САЩ задминаха най-високите стойности в историята, достигнати по време на последния балон на този пазар през 2006-2007 година:

    Ситуацията в България не е много по-различна като цените на жилищата на повече места се движат около най-високите си стойности в историята, достигнати по време на предходния финансов балон.

    Балон на пазара на акции

    Най-очевидните пазари се образуват на пазара на акции, тъй като биват широко отразявани от медиите и се отразяват сериозно на инвеститорите.

    След мъчително излизане от финансовата криза през 2008-2009 година, щатските акции подобряваха рекорд след рекорд в последните години, на фона на лесното кредитиране и икономическите стимули. Така се стига до ситуация, в която, понастоящем изглежда се намираме в по-голям балон от 1929 и 1999 година.

    Поне това ни показва т.нар. Бъфет индикатор, който легендарния инвеститор използва, за да открива финансов балон на пазара на акции. Индикаторът изчислява съотношението на размер на щатския пазар на акции спрямо БВП на САЩ. В момента този индикатор се намира на рекордни нива.

    Още един индикатор, който може да използваме да отличим балон на пазара на акции в скокът в първичните публични предлагания и особено на кухите компании за придобиване със специална цел т.нар. SPAC.

    Балон на пазара на криптовалути

    Еуфорията на пазара на криптовалути и наплива от неопитни инвеститори са един сериозен сигнал за образуването на финансов балон.

    Освен това, когато погледнете графиката на цената на Биткойн с просто око може да откриете редица сходства с тази на развитието на финансов балон. Поведението е изключително сходно с това на пазара на акции по време на дот-ком балона в началото на това хилядолетие.

     

    Източник: https://fxtrading.bg/goliam-finansov-balon/

    инвеститори активи пазари финансов балон

    Оценка на новината

    5.00