• Тревожни нива на инфлация заплашват стабилността на акциите

    Тревожни нива на инфлация заплашват стабилността на акциите

    Индексът на основните разходи за лично потребление (PCE) се е увеличил по-бързо от очакваното.

    Тревожни нива на инфлация заплашват стабилността на акциите

    Историята показва, че такъв силен инфлационен период не е прекалено ''мил'' към портфейлите на инвеститорите, тъй като те пазят неизбежните по-високи лихвени проценти (които са склонни да потискат възвръщаемостта на пазара) от страна на Федералния резерв, които следват.

    От 1962 г., както преди, така и след 1980 г., главният стратегически акционер на Goldman Sachs в САЩ Дейвид Костин установява, че средната месечна реална възвръщаемост на американския пазар на акции по време на висока инфлация е 9% на годишна база спрямо 15% по време на ниска инфлация. Средната месечна реална възвръщаемост за пазара е била 2% на годишна база във фази, когато инфлацията е била висока и нараства в сравнение с 15%, когато инфлацията е била висока и е спадала.

    По време на периодите на повишена инфлация, които се връщат към 1962 г., внимателният подбор на акции става по-важен, тъй като опитите и истинската волатилност обикновено изостават. Изследванията на Костин показват, че секторите на здравеопазването, енергетиката, недвижимите имоти и потребителските продукти са най-добри по време на силно инфлационна среда. Запасите от материали и технологии се справят най-зле.

    "Инфлацията може да се превърне в противоположен вятър на оценките, ако това доведе до очаквания за затягане на Фед и по този начин по-високи реални лихвени проценти. Възвръщаемостта на S&P 500 постоянно е в положителна корелация с инфлацията в условията на безработица, но оценките обикновено се свиват заедно с рязкото увеличение на реалните лихвени проценти", предупреждава Костин.

    Участниците на пазара не трябва да търсят твърде далеч, за да открият тревожни нива на инфлация.

    Индексът на основните разходи за лично потребление (PCE) се е увеличил по-бързо от очакваното, с 3,1% през април, според американското министерство на търговията. Служителите на Федералния резерв считат индекса за един от най-добрите показатели за ценови натиск в икономиката. ФЕД  смята, че 2% инфлация е здравословно ниво.

    От друга страна, априлският индекс на потребителските цени (CPI) се повиши с най-бързите темпове от септември 2008 г., като нарасна с 4.2% ръст спрямо година по-рано. И както отбелязва Сам Ро от Yahoo Finance в бюлетина Morning Brief, очакванията на потребителите относно инфлацията се увеличават.

    Дори и с тези, касаещи отпечатъци от инфлацията, Костин каза, че инвеститорите са започнали да ги гледат и да се възползват от мнението на ФЕД, че инфлацията е преходна.

    "Въпреки шумните икономически данни, повишаването на цените на суровините и нарастващите разходи за труд, скорошната възвръщаемост на акциите всъщност показва отслабване на опасенията на инвеститорите за инфлацията. През последните няколко седмици акциите на мощността с ниски цени надминаха високите (7% срещу 3%)," , добави още Костин.

    САЩ акции инфлация инвеститори

    Оценка на новината

    5.00