• Продажбите на NFT намаляват

    Продажбите на NFT намаляват

    Новите данни показват, че шумът на NFT избледнява.

    Продажбите на NFT намаляват

    NFT завладяха света на изкуството по-рано тази година. NFT са вид цифров актив, предназначен да покаже, че някой притежава уникален виртуален елемент, като онлайн снимки и видеоклипове или дори спортни карти за търговия.

    През март базираният в Южна Каролина графичен дизайнер Beeple, чието истинско име е Mike Winkelmann, продаде NFT за рекордните 69 милиона долара на търг на Christie’s. Джак Дорси, главен изпълнителен директор на Twitter, продаде първия си туит като NFT за $ 2,9 милиона по-късно същия месец.

    Новите данни показват, че шумът на NFT избледнява. Общите продажби спаднаха от седемдневния пик от 176 милиона долара на 9 май до едва 8,7 милиона долара на 15 юни.

    CryptoPunks, един от най-популярните NFT проекти, падна от средно седмично от $ 99 720 в началото на май до $ 50 840 в началото на юни. Цените на дигиталното изкуство на SuperRare са спаднали средно от рекордните $ 31,778 на $ 5,342 за подобен период от време.

    Една от основните причини за рязкото спадане на пазара на NFT беше внезапният ръст и спад в продажбите на нови криптовалещи предмети, наречени MeeBits - направени от създателите на CryptoPunks - според Готие Цупингер, главен оперативен директор на Nonfungible.

    "Работата е там, че всеки път, когато забележите толкова бързо нарастване на която и да е тенденция, ще видите относително намаление, което в основата си означава стабилизация на пазара", каза той в свое изявление.

    Джеф Ослер, главен изпълнителен директор и съосновател на приложението NFT S! NG, каза, че лудостта за цифровите колекционерски предмети вероятно се дължи на „задържано търсене“ от богатството, натрупано от покачващите се цени на криптовалутите, и че пазарът сега изглежда се успокоява в тандем с спад на крипто пазарите.

    Привържениците на NFT не виждат скорошното забавяне като край на пътя за пазара.

    „Високопрофилните NFT, продавани за милиони долари, бяха сигурен знак, че пазарът ги третира като спекулативни активи“, сподели Надя Иванова, главен оперативен директор на L’Atelier, изследователска фирма, свързана с BNP Paribas. „И по дефиниция пазарите за спекулативни активи са нестабилни и могат да пресъхнат.“

    „По-големият въпрос за NFT е тяхната дългосрочна стойност, която според нас е вероятно значителна“, добави Иванова. „С напредването на технологията за разширена и виртуална реалност нормалните хора ще прекарват все повече и повече от времето си - и следователно пари - във виртуална среда.“

    Заслужава да се отбележи, че от години се говори за разширена и виртуална реалност в технологичната индустрия, като компании от Facebook до Microsoft правят големи залози в космоса. Все пак някои в крипто пространството залагат, че NFT могат да играят роля в развитието на завладяващи виртуални светове.

    Друго потенциално използване на NFT, за които може да чуем повече през следващите месеци, е музиката, според Ослер от S! NG. Изпълнители като Kings of Leon и Steve Aoki например са скочили в лудостта на NFT.

    Явлението NFT трябва да разреши някои проблеми, преди да се превърне в широко разпространен метод за доказване на собствеността върху изкуството и друго оригинално съдържание.

    Авторското право е необятно. Редица художници и създатели на съдържание се оплакаха, че тяхната творба се краде и продава като NFT онлайн.

    криптовалути проблеми NFT цифров актив

    Оценка на новината

    5.00