• Топ 12 на най-големите грешки на начинаещите инвеститори

    Топ 12 на най-големите грешки на начинаещите инвеститори

    Начинаещите инвеститори, които нямат достатъчно познания и умения са най-рисковата група.

    Топ 12 на най-големите грешки на начинаещите инвеститори

    Ето една случка, която изглежда става все по-често срещана. Излизате на бар с приятели и след няколко питиета някой от компанията решава да се похвали с поредния си удар на борсата. “Топ инвеститорът” е успял да се удари доходност от 1300% от поредната “меме” акция или технологичен стартъп.

    След няколко въпроса Вие разбирате, че той не знае почти нищо за компанията, но е влюбен в нея и е вкарал в тази акция 30% от портфейла си с надеждата бързо да забогатее от нея.

    В този момент ако Вие сте по-опитен инвеститор ще се досетите, че Вашия приятел е допуснал поне 4 грешки на начинаещия инвеститор.

    На практика никой не е застрахован от грешки, дори най-добите в бизнеса, но начинаещите инвеститори са най-уязвими. Ето защо в тази статия ще отбележим 12 от най-популярните грешки на начинаещите инвеститори, които е добре да избегнете.

    1. Неразбиране своята инвестиция

    Често срещано е при начинаещите инвеститори да купуват акции на компании без да разбират техния бизнес. По този начин те не могат да оценят потенциала на компанията и на практика нямат идея какво точно купуват.

    При такъв инвестиционен подход всички печеливши инвестиции са просто късмет и рано или късно неминуемо ще дойдат загубите.

    2. Липса на обучение

    Много начинаещи инвеститори се хвърлят в морето на инвестициите без нужните знания и това е почти сигурно води до провал. Обучението е ключово за дългосрочния успех на финансовите пазари, затова не спирайте да трупате знаения и умения

    Книги, курсове, статии и тн, всички те може да са от полза да започнете успешно Вашата кариера в инвестициите.

    3. Сляпо следване на чужди инвестиции

    Напоследък се наблюдава едно пренаселване на социалните мрежи (YouTube, Facebook, Twitter) с “финансови гурута”, които нямат нужните знаения и опит в инвестициите, но наблягат сериозно на маркетинга. Много начинаещи инвеститори попадат в капана им и често губят средствата си, поради следването на подобни “инвеститори”.

    По принцип сляпото следване дори на професионални инвеститори рядко дава добри резултати. Трябва да изградите собствен план за действие, който да следвате, а не да просто да копирате.

    4. Покупка на надути акции

    Това е една от най-срещаните грешки на начинаещите инвеститори. Те много бързо се насочват към акции, които са поскъпнали прекалено много и се шуми около тях. Така се стига до покупка на прекалено надценени компании.

    Много често тези акции са свързани с нови технологии и тенденции и успяват да заслепят по-неопитните инвеститори.

    5. Липса на диверсификация на портфейла

    Тук ще започнем с една поговорка: “Никога не слагайте всички яйца в една кошница”. Това важи с пълна сила за инвестициите. Насочването на прекалено голяма част от наличния капитал към един актив е рецепта за провал.

    Изграждането на диверсифицирано портфолио (различни активи и различните представители на един вид активи) е задължително за дългосрочния успех в инвестициите.

    6. Емоционални инвестиции

    Колкото по-далеч държите емоциите си от инвестициите, толкова по-добре. Емоционалните решения почти винаги се оказват погрешни. Важно да запомните, че не трябва да се привързвате към активите си. Активите са, за да Ви доставят доходност. Не го ли правят просто ги извадете от портфейла си.

    Още един проблем с емоциите при инвеститорите без достатъчно опит да е, че често продават своята инвестиция още при първото понижение на цената, което рядко е добра идея.

    7. Опити за побеждаване на пазара

    Може би най-голямото предизвикателство за инвеститорите е да успеят да спечелят доходност по-голяма от тази на широк индекс на фондовия пазар (за бенчмарк най-често се използва S&P 500). Това предизвикателство обаче може да изглежда непосилно в дългосрочен план за начинаещите инвеститори.

    Според последното проучване на SPIVA над 86% от активно управляваните фондове в САЩ не успяват да победят техния бенчмарк, който следват, когато става въпрос за дългосрочен 20-годишен период.

    8. Опит за уцелване на момента

    Опитите за уцелване на най-подходящия момент за влизане на пазара обикновено води до по-ниска възвръщаемост. Това е едно изключително трудно начинание и дори опитните институционални инвеститори често не се справят достатъчно добре.

    Тук трябва да отбележим, че много от новаците в инвестирането бъркат трейдинга с инвестициите. Ако нямате достатъчно опит добре е да знаете, че трейдингът е доста по-краткосрочен подход, който изисква доста време и умения. Докато инвестициите са са с по-дългосрочен хоризонт.

    Диверсификацията, дългосрочните перспективи и честите покупки с по-малки суми могат да предложат на начинаещите инвеститори възможност да изоставят опитите за уцелване на точния момент на пазара.

    9. Предоверяване на финансовите новини

    Много от начинаещите в инвестициите не успяват да тълкуват информацията, която достига до тях по най-добрия начин, което може да доведе до негативни последствия. Тук отново се появява ролята на обучението

    Освен това, ключовият момент, когато става въпрос за финансови новини е, че голяма част от тях вече са отработени от пазара. Един обичаен ефект е “купи слуха, продай новината”. Именно той е причината често пазарите да реагират необичайно на новините (например пазарът да пада при положителна новина).

    10. Неглижиране на разходите

    Инвестициите неминуемо са свързани с разходи като такси и комисионни за трансакции, които ще бъдат за Вашия инвестиционен посредник. Дори да изглеждат пренебрежително малки, в даден момент могат да се натрупат и да засегнат цялостната възвръщаемост на инвестиционния Ви портфейл.

    11. Употреба на ливъридж

    Употребата на ливъридж е нож с две остриета – може да увеличи печалбите, но и загубите. Преди да се насочите към употреба на ливъридж в инвестициите трябва да имате солидни познания за този инструмент, които начинаещите инвеститори често нямат.

    12. Изчакване да се излезе на нула

    Обикновено начинаещите инвеститори избират да задържат поевтинял актив в портфейла си, докато цената му достигне тази, на която е закупен и веднага го продават. Това е чудесен начин да се пропилее възможността за печалба.

    В същото време грешката в този случай е и дългото задържане на даден актив на загуба, което заключва част от капитала на инвеститора, който може да бъде използван за по-печеливши инвестиции.

     

    Източник:https://fxtrading.bg/greshki-v-investiciite/

    акции инвеститори популярни грешки портфейл

    Оценка на новината

    0