• ОПЕК+ увеличава добива на петрол

    ОПЕК+ увеличава добива на петрол

    Групата се съгласи да увеличи производството с 400 000 барела на ден на месечна база от август.

    ОПЕК+ увеличава добива на петрол

    Цените на петрола паднаха с повече от 2% в понеделник следобед, часове след като ОПЕК+ и нейните съюзници се съгласиха увеличат добива на петрол.

    Фючърсите на суровия петрол Brent поевтиняха с 2,13% до 72,02 долара за барел, докато американските фючърси на суров петрол паднаха с 2,09% до 70,31 долара за барел.

    Но сключването на сделка е „по-добре от липсата на сделка“ за Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници - известна общо като OPEК+, според петролен анализатор, който казва, че продължаващата безизходица може да означава увеличаване на производството и пропадане на цените.

    „Смятам, че те решиха, че сключването на сделка е по-добре от липсата на сделка“, каза Анди Липоу, президент на Lipow Oil Associates.

    Групата се съгласи да увеличи производството с 400 000 барела на ден на месечна база от август, тъй като се придвижва към постепенно намаляване на производството с около 5,8 милиона барела на ден до септември 2022 г. Това се случва, когато цените на петрола се движат близо до най-високите си нива в повече от две години.

    Преговорите за увеличаване на производството по-рано спряха, след като Обединените арабски емирства отхвърлиха предложението на групата за отмяна на намаленията на петрола. Това остави индустрията, както и инвеститорите в неизвестност, тъй като експертите предупредиха, че цените могат или да ударят покрива, или да се сринат без споразумение.

     

    "Това споразумение трябва да даде на участниците на пазара комфорт, че групата не се е насочила към разпад и скоро няма да отвори производствените шлюзове", сподели Хелима Крофт, ръководител на глобалната стокова стратегия в RBC Capital Markets.

    Миналата година, за да се справи с по-ниското търсене, OPEК+ и нейните съюзници се споразумяха да ограничат производството с почти 10 милиона барела на ден от май 2020 до април 2022.

    ''Единственото нещо, за което сме сигурни, че OPEК+ не искаше да види връщане към цените през миналата година в диапазона от 10 до 20 долара за барел“, каза Липоу.

    Миналата година цените паднаха до исторически минимуми, тъй като въздействието на пандемията Covid-19 унищожи търсенето на петрол. Западният Тексас Intermediate за първи път падна под нулата, преди да се възстанови до над $ 10 за барел в един момент. Петролът от сорт Brent падна до нивото от почти две десетилетия от близо 20 долара за барел.

    Липоу заяви, че цените на петрола могат да достигнат до 78 долара за барел за международния бенчмарк Brent. Това може да бъде възможност за покупка за инвеститори, добави той.

    Хелима Крофт също предупреди, че несигурността все още може да предстои, тъй като ОПЕК+ може да промени обявеното увеличение от 400 000 барела на ден.

    САЩ и Иран преговарят за ядрено споразумение от 2015 г., което може да означава връщане на иранския петрол на пазара.

    суров петрол Brent барел пандемията COVID-19 OPEC+

    Оценка на новината

    5.00