• Петролният гигант Shell отчете печалба от 5,5 млрд. долара

  Петролният гигант Shell отчете печалба от 5,5 млрд. долара

  По-рано този месец, Shell потвърди намерението си да обжалва решението на холандския съд, което постановява компанията да предприеме много по-агресивни действия за намаляване на въглеродните си емисии.

  Петролният гигант Shell отчете печалба от 5,5 млрд. долара

  Петролният гигант Royal Dutch Shell отчете в четвъртък по-силни от очакваното печалби за второто тримесечие, като предостави допълнителна подкрепа за плановете на енергийния капитал за намаляване на нетния дълг и възнаграждение на инвеститорите.

  Англо-холандската компания отчете коригирана печалба от 5,5 млрд.долара за трите месеца до края на юни. Това в сравнение с 638 милиона долара за същия период година по-рано и 3,2 милиарда долара за първото тримесечие на 2021 година.

  Shell увеличи дивидента си за второ поредно тримесечие и обяви стартирането на програма за обратно изкупуване на акции на стойност 2 милиарда долара, която има за цел да завърши до края на годината. Дивидентът е нараснал до 24 цента през второто тримесечие, което е с 38% повече от първите три месеца на годината. Идва година след като компанията се премества да намали дивидента си на акционерите за първи път след Втората световна война.

  „Трябва да се уверим, че настоящата ни акционерна база е доволна от това, което правим по отношение на изплащанията“, заяви в четвъртък изпълнителният директор на Shell Бен ван Бърдън, размишлявайки върху плановете на компанията да засили разпределението на акционерите си.

  Резултатите отразяват по-широка тенденция в петролната и газовата индустрия, тъй като енергийните компании се стремят да успокоят инвеститорите, че са спечелили стабилна основа на фона на продължаващата пандемия на коронавируса. Френската TotalEnergies и норвежката Equinor също обявиха програми за обратно изкупуване на акции.

  Цените на акциите на най-големите световни петролни и газови компании все още не са последвали подобрение в перспективите за печалбите и индустрията все още е изправена пред множество несигурности и предизвикателства.

  Петролната и газовата компания отчита ръст на цените на акциите си с повече от 17% до момента, след като се срина почти 45% през 2020 г.

   

  Скептицизъм на инвеститорите
  Финансовите резултати на Shell идват, тъй като цените на петрола и газа са се увеличили през последните месеци. Международният референтен фючърс на суров петрол Brent се повиши до средно 69 долара за барел през второто тримесечие, спрямо средно 61 долара през първите три месеца на годината. Договорът за петрол бе видян за последен път на цена от $ 75.38.

  Цените на петрола се възстановиха, за да достигнат многогодишни върхове през последните месеци и трите основни световни агенции за прогнозиране - ОПЕК, Международната енергийна агенция и Американската администрация за енергийна информация - сега очакват възстановяването, водено от търсенето, да набере скорост през втория половината от 2021г.

  Следва година, в която ръководителят на МАЕ предполага, че може да представлява най-лошото в историята на петролните пазари. Петролната и газовата промишленост беше изпратена през 2020 г., тъй като разпространението на Covid-19 съвпадна с исторически шок в търсенето на гориво, спадащи цени на суровините, безпрецедентни отписвания и десетки хиляди съкращения на работни места.

  петрол Shell дивиденти пандемията COVID-19

  Оценка на новината

  0