• ОПЕК+ повишава прогнозата за растеж на търсенето на петрол през 2022г.

    ОПЕК+ повишава прогнозата за растеж на търсенето на петрол през 2022г.

    ОПЕК+ очаква глобалното търсене на петрол да нарасне с 5,95 милиона барела на ден.

    ОПЕК+ повишава прогнозата за растеж на търсенето на петрол през 2022г.

    ОПЕК+ преработи прогнозата си за търсенето на петрол през 2022 г. преди срещата на групата за производство на петрол в сряда, на фона на натиска на САЩ да увеличат производството по-бързо, за да подкрепят световната икономика.

    Два източника от ОПЕК+ заявиха, че експертите на групата са преработили прогнозата за растеж на търсенето на петрол през 2022 г. до 4,2 милиона барела на ден.

    Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците начело с Русия, група, известна като ОПЕК+, ще се срещат днес, за да определят политиката.

    Източници казаха пред Ройтерс, че срещата вероятно ще преобърне съществуващите политики въпреки натиска от страна на САЩ да изпомпва повече петрол.

    Прогнозата за по-високо търсене обаче засилва ситуацията за по-бързо увеличение на добива от ОПЕК+, тъй като суровия петрол от сорта Brent се търгува над 72 долара за барел, близо до многогодишните върхове.

    Преразглеждането на прогнозата за търсенето стана по време на съвместния технически комитет на ОПЕК+ (JTC), който във вторник представи актуализиран доклад за състоянието на петролния пазар през 2021-2022 г.

    Във вторник източници от ОПЕК+ заявиха, че докладът, който не е оповестен публично, прогнозира дефицит от 0,9 милиона барела дневно с възстановяване на глобалното търсене.

    Уведомлението първоначално е прогнозирало излишък от 2,5 милиона барела дневно през 2022 г., но по-късно това е преразгледано до по-малък излишък от 1,6 милиона барела дневно поради по-голямото търсене, казват източниците.

    Търговските запаси от петрол ще остане под средните за 2015-2019 г. до май 2022 г.

    петрол САЩ ОПЕК businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00