• Цените на петрола остават високи

    Цените на петрола остават високи

    Tърсенето на петрол ще достигне нови рекордни нива през 2022 и 2023 г.

    Цените на петрола остават високи

    Цените на петрола могат да останат на по-високи нива през следващите години, тъй като търсенето се възстановява, докато предлагането остава ограничено, според Goldman Sachs.

    Oсновите на пазара оправдават по-високи цени и че прогнозата на банката за суровината Brent е 85 долара за барел през следващите няколко години.

    Основният случай на Goldman Sachs е Brent да достигне 90 долара за барел до края на годината.

    Фючърсите на американския суров петрол нараснаха с 1,26% при 81,45 долара за барел, докато международните бенчмаркови фючърси на суровия сорт Brent поскъпнаха с 1,24%, за да се търгуват на 84,21 долара за барел в четвъртък следобед в Азия.

    Пазарът на петрол е в най-дългия дефицит, който сме виждали от десетилетия, а търсенето ще продължи да изпреварва предлагането през зимата. Липсата на инвестиции нагоре по веригата в предлагането на петрол, докато търсенето расте, показва устойчиви високи цени поне през следващата година.

    Това, което се случва на пазара на въглища - където цените са рекордно високи, тъй като предлагането се свиваше по-бързо от търсенето - е „предупредителен знак“ за петрола. Нефтените сондажни дейности не са се възстановили много от страна на предлагането, докато търсенето расте.

    Трябва да се осъзнае, че преходът към по-чиста енергия ще отнеме много време и че призивите да се спре инвестирането в снабдяване с въглеводороди само ще създадат много по -високи цени на енергията през следващите години.

    Въпреки че фючърсите на петрола се покачиха с повече от 60% тази година и достигнаха многогодишни върхове, производителите на петрол не са увеличили предлагането. Производителите на шисти обаче са фокусирани върху връщането на пари на акционерите.

    Tърсенето на петрол ще достигне нови рекордни нива през 2022 и 2023 г.

    петрол Goldman Sachs Brent businessnews.bg

    Оценка на новината

    0