• Петролният гигант Shell отчете спад в печалбите за третото тримесечие

    Петролният гигант Shell отчете спад в печалбите за третото тримесечие

    Shell се ангажира да стане компания с нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

    Петролният гигант Shell отчете спад в печалбите за третото тримесечие

    Петролният гигант Royal Dutch Shell отчете в четвъртък по-слаби от очакваното печалби за третото тримесечие. Базираният в Ню Йорк хедж фонд Third Point призова енергийната компания да се разпадне.

    Англо-холандската компания отчете коригирана печалба от 4,1 милиарда долара за трите месеца до края на септември. Това в сравнение с 955 милиона долара за същия период година по-рано и 5,5 милиарда долара за второто тримесечие на 2021 г.

    Анализаторите очакваха коригираната печалба за третото тримесечие да достигне почти 6 милиарда долара, според Refinitiv.

    Shell сподели с инвеститорите по-рано този месец, че ураганът Ида в Мексиканския залив вероятно е имал общо неблагоприятно въздействие от приблизително 400 милиона долара върху коригираните печалби.

    Компанията заяви, че по-ниският принос от търговията и оптимизацията в сравнение с второто тримесечие също е повлиял на резултатите за третото тримесечие. Това беше само частично компенсирано от глобалната криза на енергийните доставки, която доведе до покачване на цените на петрола и газа.

    „Това тримесечие генерирахме рекорден паричен поток, поддържахме капиталова дисциплина и обявихме намерението си да разпределим 7 милиарда долара на нашите акционери от продажбата на нашите пермски активи“, каза в изявление Бен ван Беурден, главен изпълнителен директор на Shell.

    Инвеститорът милиардер-активист Дан Льоб в сряда призова Shell да се раздели на множество компании, за да подобри представянето и пазарната си стойност. Коментарите му дойдоха малко след като се оказа, че Loeb's Third Point е създала дял от около 750 милиона долара в Shell, според различни медийни доклади.

    Компанията добави, че „редовно преглежда и оценява стратегията на компанията с фокус върху генерирането на стойност за акционерите. Като част от този текущ процес, Shell приветства открит диалог с всички акционери, включително Third Point."

    Акциите на Shell поевтиняха с 3% по време на ранната сутрешна търговия в Лондон. Цената на акциите на нефтената и газова компания се е покачила с около 41% от началото на годината, след като се е сринала с почти 45% през 2020 г.

    Дивидентите, декларирани на акционерите на Shell за тримесечието, възлизат на 24 цента на акция, без промяна спрямо предходното тримесечие.

    Нетният дълг възлезе на 57,5 ​​милиарда долара, което отразява спад от 67 милиарда долара в края на второто тримесечие. Shell каза, че това се дължи главно на генерирането на свободен паричен поток.

    Shell заяви, че планира да намали абсолютните емисии от своите операции и електроенергията, която използва - понякога наричани емисии от обхват 1 и 2 - наполовина до края на десетилетието, в сравнение с нивата от 2016 г. Тя се ангажира да стане компания с нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

    В забележително решение по-рано тази година холандски съд нареди на Shell да предприеме много по-агресивни действия, за да намали въглеродните си емисии. През май тя постанови, че енергийната компания е отговорна за собствените си въглеродни емисии и тези на своите доставчици, известни като емисии от обхват 3, и трябва да намали емисиите си с 45% до 2030 г.

    печалби Shell businessnews.bg Third Point

    Оценка на новината

    5.00