• САЩ призова ОПЕК да увеличи доставките на петрол

    САЩ призова ОПЕК да увеличи доставките на петрол

    ОПЕК+ реши да отмени плана си за август за постепенно увеличаване на производството на петрол с 400 000 барела на ден всеки месец.

    САЩ призова ОПЕК да увеличи доставките на петрол

    Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм призова страните производителки на петрол незабавно да увеличат доставките на суров петрол, за да смекчат нарастващите разходи за живот.

    В четвъртък петролният картел ОПЕК и неговите съюзници се съгласиха да продължат с текущия си план за производство, като решиха да не разхлабват крановете, въпреки натиска на САЩ да помогнат за охлаждане на пазара.

    Цените на петрола наскоро достигнаха най-високите си нива от 2014 г. насам, а страните вносителки на суров петрол усещат болката. Това повиши цените на бензина и допринесе за нарастващите темпове на инфлация по целия свят, като потребителите вече плащат повече поради затруднения в доставките в икономиката.

    Попитан за отношенията на САЩ със Саудитска Арабия, фактически лидер на ОПЕК, след решението за производството, Гранхолм отговори:

    „Посланието е, че трябва да увеличим предлагането в този момент, така че хората да не бъдат наранени през зимните месеци“, каза тя пред Стив Седжуик от CNBC в петък на срещата на върха на климата COP26 в Глазгоу, Шотландия.

    Президентът Джо Байдън категорично обвини нежеланието на ОПЕК и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, да изпомпват повече петрол за рязкото покачване на цените на енергията в САЩ и по света.

    „Идеята, че Русия и Саудитска Арабия и други големи производители няма да изпомпват повече петрол, за да могат хората да имат бензин, за да стигнат до и от работа, например, не е правилна“, каза Байдън в неделя на срещата на Г-20 в Рим.

    ОПЕК+ реши да отмени плана си за август за постепенно увеличаване на производството на петрол с 400 000 барела на ден всеки месец. Министрите, присъстващи на срещата в четвъртък, казаха, че групата поддържа пазарен баланс и остава предпазлива от потенциални промени в търсенето.

    Няколко от министрите също така посочиха рязко покачващите се цени на други стоки като газ и въглища, за да твърдят, че петролните пазари имат късмета да имат ОПЕК+, регулиращ доставките.

    Международният петролен бенчмарк суров петрол Brent се търгуваше при 80,80 долара за барел в петък, което е с 27 цента повече от предишния ден.

    петрол САЩ ОПЕК businessnews.bg

    Оценка на новината

    0