• Цените на петрола скочиха с повече от 50% от началото на годината

    Цените на петрола скочиха с повече от 50% от началото на годината

    Най-големите потребители на петрол в света обещаха безпрецедентно и относително значително освобождаване на стратегически резерви на пазара.

    Цените на петрола скочиха с повече от 50% от началото на годината

    Ръководителят на Международна агенция по енергетика /MAE/ сподели, че някои страни не са успели да заемат полезна позиция за успокояване на растящите цени на петрола и газа, критикувайки „изкуствената стегнатост“ на енергийните пазари.

    Президентът Джо Байдън обяви координирано освобождаване на петрол между САЩ, Индия, Китай, Япония, Южна Корея и Обединеното кралство.

    САЩ ще пуснат 50 милиона барела от стратегическия петролен резерв. От тази сума 32 милиона барела ще бъдат размяна през следващите няколко месеца, докато 18 милиона барела ще бъдат ускорение на предварително разрешена продажба.

    Производителите от ОПЕК и извън ОПЕК, влиятелна група, често наричана ОПЕК+, многократно отхвърляха призивите на САЩ за увеличаване на доставките и облекчаване на цените през последните месеци.

    Цените на петрола скочиха с повече от 50% от началото на годината, достигайки многогодишни връхни точки, тъй като търсенето изпревари предлагането. Инерцията зад ценовото рали дори изкуши някои прогнозисти да предскажат връщане към петрола за 100 долара за барел, въпреки че не всички споделят това мнение.

    Международните еталонни фючърси на суров петрол Brent се търгуваха при 82,27 долара за барел в понеделник следобед в Лондон, спад от около 0,1%, докато средните фючърси на суровия петрол в Западен Тексас бяха на 78,47 долара, малко се промениха за сесията.

    Най-големите потребители на петрол в света обещаха безпрецедентно и относително значително освобождаване на стратегически резерви на пазара, за да потушат високите цени на петрола на фона на възстановяването от пандемията.
    Rystad Energy каза, че ако петролът, който трябва да бъде пуснат от САЩ, Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Обединеното кралство, започне още в средата на декември, това може да бъде достатъчно, за да изпревари търсенето на суров петрол още следващия месец.

    петрол ОПЕК Brent businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00