• Форекс пазара през 2022: Кои валути да следите?

    Форекс пазара през 2022: Кои валути да следите?

    Галопиращата инфлация изправи до стената централните банкери, които са принудени да затягат монетарната си политика, на фона икономическа несигурност и рекордна глобална задлъжнялост.

    Форекс пазара през 2022: Кои валути да следите?

    Думи като пандемия, инфлация, монетарна политика и криза движеха пазарите през изминалата вече 2021 и изглежда това ще продължи да бъде така и през следващата 2022 година.

    Основните икономики по света отскочиха солидно от рецесията, в която бяха навлезели в началото на пандемията от Covid-19. Въпреки това, растежът на повечето места по света изглежда крехък и не успява да покрие високолетящите прогнози от началото на годината.

    Галопиращата инфлация изправи до стената централните банкери, които са принудени да затягат монетарната си политика, на фона икономическа несигурност и рекордна глобална задлъжнялост.

    В последните месеци се очертава една дивергенция в политиката на някои от основните централни банки.

    Например – ФЕД, Канадската централна банка, Английската централна банка и Резервната банка на Нова Зеландия са много близо до вдигане на лихвите, а АЦБ вече дори ги повиши.

    От другата страна на барикадата са Европейската, японската и швейцарската централни банки, които са далеч по-толерантни към инфлацията и към момента не поглеждат към повишаване на лихвените проценти.

    Именно тази дивергенция може да е една от основните движещи сили на Форекс пазара през 2022 година. Но преди това да видим как се представиха основните валутни двойки в от началото на 2021 г.

     

    Форекс пазара през 2021: Победители и губещи

    Американският долар взе заслужи прякора си “крал долар” през 2021 като стана най-силно представящата се основна валута. Веднага след него се нареди северния му съсед и съименник – канадския долар. В същото време, в края на класацията останаха японската йена и еврото, които бяха притиснати от основните си конкуренти почти през цялата 2021 г.

    В следващите редове ще разгледаме кои са основните двигатели на най-търгуваните валути по света и какво очакват от холандската банка ING от основните валутни двойки през следващата година.


    1. EUR/USD – изглежда като още от същото, но…

    Един от основните двигатели на силния долар през последната година бе ФЕД. Американските централни банкери бяха принудени да започнат затягане на монетарната си политика като започнат да свиват стимулите. Освен това в момента пазарите очакват от ФЕД да вдигне лихвите 3 пъти през 2022 година.

    Тези очаквания обаче има и положителна и отрицателна страна за долара:

    1. От една страна прекратяването на стимулите и оправдаването на пазарните очаквания за 3 повишения на лихвите може да отвори сериозен лихвен диференциал между долара и единната валута. А този диференциал може да подкрепи сериозно “зелените пари.”
    2. В същото време, обаче, 3 повишения на лихвите, които пазарите очакват и на практика вече за включени в цената може да се окажат прекалено “висока топка” за ФЕД. По този начин ако от Федералния резерв не успеят да оправдаят тези очаквания може да се стигне до разочарование у доларовите бикове.

    Докато от ФЕД се очакват действия, то ЕЦБ изглежда за момента е избрала доста по-пасивен подход. На европейските централни банкери много им се иска увеличат стимулите на фона на разразилата се енергийна криза, но усещат натиска на нарастващата инфлация.

    Прогнозите на ING за най-търгуваната валутна двойка в света EUR/USD при настоящи нива от около 1,13 са:

    • Първо тримесечие на 2022 – 1,15
    • Второ тримесечие на 2022 – 1,13
    • Трето тримесечие на 2022 – 1,11
    • Четвърто тримесечие на 2022 – 1,10

    Единственият сценарий, който може да подкрепи сериозно еврото е по-силно от очакванията глобално възстановяване на икономиките и по-миролюбив ФЕД. Въпреки това, този сценарии изглежда малко вероятен.

    2. USD/JPY – шоуто на USD би трябвало да продължи

    Вече знаем, че в САЩ се очакват спиране на програмите за изкупуване на активи, както и и 3 повишения на лихвите, които пазарите вече са включили в цената. Но да видим какво ни очакват от Японската централна банка?

    Както споменахме, JPY бе най-слабо представящата се основна валута през 2021 година. Това едва ли е изненада на фона на силното представяне не рисковите активи, очакванията за по-високи лихвени проценти на някои места по света и енергийната криза.

    Японската централна банка е щастлива да види отслабването на йената Завръщането на инфлацията също би било добра новина за ЯЦБ, следователно затягане на монетарната политика в Япония е много малко вероятно през следващата 2022 г.

    Цялото това разминаване в курса за на двете централни банки – ФЕД и Японската, много вероятно да доведе до продължаване на възходящата тенденция при USD/JPY.

    Ето и прогнозите на ING:

    • Първо тримесечие на 2022 – 114,00
    • Второ тримесечие на 2022 – 115,00
    • Трето тримесечие на 2022 – 118,00
    • Четвърто тримесечие на 2022 – 120,00

    3. GBP/USD – грешка в политиката или не?

    На търговско претеглена база, британският паунд е с около 3% нагоре през 2021 година. Една от основните причини за силата на стърлинга е, че Англййската централна банка се превърна в основна централна банка, която вдигна лихвите след началото на пандемията (през декември, от 0,10% до 0,25%).

    Очакванията са, че АЦБ ще продължи да затяга политиката като пазарите предвиждат още 4 повишения на лихвите с по 0,25% през 2022 година. Тук се появява и аргументът на GBP мечките, които смятат, че английските централни банкер са на път да направят грешка в политиката си. И тези аргументи изглеждат резонни на фона на енергийната криза, която може да вкара британската икономика в рецесия и обтегнатите отношения по оста Лондон – Брюксел.

    Въпреки това, от ING смятат, че сегашното Брекзит споразумение не е много по-добро от Брекзит без сделка и провалът му едва ли ще отключи висока волатилност при GBP, подобна на тази от 2019 г.

    Ето и прогнозите на холандската банка за GBP/USD:

    • Първо тримесечие на 2022 – 1,37
    • Второ тримесечие на 2022 – 1,36
    • Трето тримесечие на 2022 – 1,34
    • Четвърто тримесечие на 2022 – 1,34

    4. USD/CAD – “лунито” няма да се даде лесно

    Канадската икономика е силно зависими от износа на петрола и газ, следователно високите цени на въглеводородите подкрепят канадската валута. Очакванията ми са, че цените на петрола и природния газ не само ще станат високи, но е много вероятно да продължат да се покачват. Основната причина е дългогодишната липса на инвестиции в сектор петрол и газ на фона на прехода към т.нар. “зелена енергия”.

    Липсата на достатъчно инвестиции в търсене и добив на петрол и газ свива предлагането, докато търсенето продължава да нараства. А това са добри новини и за канадския долар. Освен високите цени на петрола и природния газ, трябва да споменем, че канадската икономика се намира в добра форма. Пазарът на труда е на нивата от преди пандемията, а рекордните инвестиции поддържат перспективите за растеж.

    Всичко това накара Канадската централна банка да стане малко по-агресивна. КЦБ прекрати програмите за стимулиране на икономиката и сигнализира повишаване на лихвите още през първата половина на 2022. Пазарите в момента очакват 4 повишения на лихвите в Канада през следващата година.

    “Смятаме, че CAD има най-нисък риск от спад от суровинните валути и очакваме USD/CAD да остане по-близо до 1,20, а не до 1,25 през 2022 година”, смятат от ING.

    А ето и прогнозите им за тази валутна двойка:

    • Първо тримесечие на 2022 – 1,23
    • Второ тримесечие на 2022 – 1,22
    • Трето тримесечие на 2022 – 1,21
    • Четвърто тримесечие на 2022 – 1,22

    5. AUD/USD – възможности за ръст, но с много риск

    След CAD, ще обърнем внимание, на още една суровинна валута – австралийския долар. Резервната банка на Австралия изостави контрола върху кривата на доходността през ноември, но запази миролюбивите си насоки за политиката до 2024 г.

    Перспективите за икономическия растеж в Австралия остават смътни, тъй като много проблеми могат да дойдат от Китай. Австралийската икономика е изключително зависима от износа на суровини за Китай (основно желязна руда, въглища и втечнен природен газ). AUD се възползва от високите цените на енергията, тъй като 20% от БВП на Австралия е износ именно на енергийни суровини. “Озито” подобно на “лунито” може да се окаже сериозен бенефициент при продължаващ ръст в цените на петрола, газ и въглища.

    Пазарите в момента очакват, че РБА ще повиши лихвите със 0,75% през следващите 12 месеца, но рисковете клонят към по-малко затягане.

    Така, изглежда бичите и мечите катализатори при австралийския долар изглежда сравнително балансирани.

    Очакванията на ING за AUD/USD:

    • Първо тримесечие на 2022 – 0,73
    • Второ тримесечие на 2022 – 0,74
    • Трето тримесечие на на 2022 – 0,74
    • Четвърто тримесечие на 2022 – 0,75

     

    Източник:https://fxtrading.bg/koi-valuti-da-sledim/

    валути форекс пандемията COVID-19

    Оценка на новината

    5.00