• Очаква се паритет между долара и еврото

    Очаква се паритет между долара и еврото

    Какво ще означава това за инвеститорите и икономиката?

    Очаква се паритет между долара и еврото

    Еврото се доближава до паритет с щатския долар за първи път от 20 години, но валутните стратези са разделени по въпроса дали ще стигне до там и какво ще означава за инвеститорите и икономиката.

    От четвъртък сутринта в Европа еврото се движеше около 1,05 долара, като беше в стабилен спад от почти година, спрямо около 1,22 долара миналия юни. Общата валута се понижи до малко над $1,03 по-рано тази седмица.

    Доларът се засили от нежеланието на пазарите да рискуват, тъй като опасенията относно руската война в Украйна, нарастващата инфлация, проблемите с веригата за доставки, забавянето на растежа и затягането на паричната политика накараха инвеститорите към традиционните активи на „сигурно убежище“.

    Стеснението между двете валути се дължи и на различията в паричната политика между централните банки. Федералният резерв на САЩ по-рано този месец повиши референтните лихвени проценти по заеми с половин процентен пункт, второто си повишение за 2022 г., тъй като се стреми да овладее инфлацията, която е на 40-годишен връх.

    Председателят на Фед Джером Пауъл каза във вторник, че централната банка няма да се поколебае да продължи да повишава лихвите, докато инфлацията не спадне до управляемо ниво и повтори ангажимента си да я приближи до целта на Фед от 2%.

    Европейската централна банка, за разлика от Фед и Английската централна банка, все още не е повишила лихвените проценти въпреки рекордно високата инфлация в еврозоната. Въпреки това той сигнализира за края на програмата си за закупуване на активи и политиците напоследък изразиха по-ястребов тон.

    Придвижването към паритет между еврото и долара, ще изисква „инерция на политиката“ на ЕЦБ през лятото под формата на лихвените проценти да останат непроменени и пълно германско ембарго върху вноса на руски изкопаеми горива, което ще доведе до енергийно рациониране .

    Индексът на долара е нараснал с около 8% от началото на годината. Глобалният ръководител на Deutsche Bank на FX Research Джордж Саравелос смята, че повратната точка е близо. Той твърди, че сега сме на етап, в който по-нататъшното влошаване на финансовите условия „подкопава очакванията на Фед за затягане“, докато за останалата част от света, и в частност за Европа, остава още много затягане.

    Мониторът за оценка на Deutsche Bank показва, че щатският долар сега е „най-скъпата валута в света“, докато индикаторът за валутно позициониране на германския кредитор показва, че дългите позиции на долари спрямо валути на развиващите се пазари са най-високи от пика на пандемията Covid-19.

    Докато много анализатори остават скептични, че паритетът ще бъде постигнат, поне упорито, джобовете на пазара все още вярват, че еврото в крайна сметка ще отслабне допълнително.

    Разликите в лихвените проценти спрямо САЩ се изместиха спрямо еврото след срещата на Фед през юни 2021 г., на която политиците сигнализираха за все по-агресивен темп на затягане на политиката.

    долар евро Deutsche Bank businessnews.bg паритет

    Оценка на новината

    5.00