• Повишение на инфлацията в Еврозоната е отчетено през ноември

  Повишение на инфлацията в Еврозоната е отчетено през ноември

  Отчетената инфлация е 0,2% на годишна база.

  Повишение на инфлацията в Еврозоната е отчетено през ноември

  През ноември инфлацията в Еврозоната се е ускорила. Това изненадващо става месец преди срещата на ЕЦБ, на която се очакваше банката да повиши стимулите си.

  Данните сочат, че през месец ноември страните, в които ползват еврото като основна валута, е отчетена инфлация от 0,2% на годишна база. Средните очаквания на пазара за инфлация бяха в размер на 0,1%. Данните на Евростат отчетоха, че това повишение на потребителските цени е най-високото от юли насам.

  Евростат посочи още, че през ноември се наблюдава дефлация в 12 от 28-те страни-членки на ЕС. Най-солидно понижение на годишната инфлация има в Кипър (понижение с 1,5%). След нея се нареждат България, Румъния и Словения (спад с 0,9%)

  Повишението в инфлацията е относително добра новина за ЕЦБ, която цели инафлацията в Еврозоната да стана 2%, за да може да се стабилизира икономиката. Прогнозите на пазарните участници са, че през 2017 година инфлацията в Еврозоната ще се върне на ниво 1,6%. Засега еврото не реагира съществено на данните за инфлация и едно евро се разменя за 1,0910 долара.

  Европейска централна банка инфлация данни на Евростат

  Оценка на новината

  0