• Банките съветват да купуваме щатски долари

    Банките съветват да купуваме щатски долари

    Ръст на стойността на долара с 10% през 2016 прогнозират анализатори.

    Банките съветват да купуваме щатски долари

    Редица търговски банки като Deutsche Bank, Barclays, Credit Suisse и BNP Paribas SA препоръчват да се купува щатският долар и да се продава еврото.

    През настоящата 2015 година валутните пазари бяха обсебени от идеята, че САЩ ще вдигнат лихвите за сметка на разхлабването на политиката на ЕЦБ и другите глобални централни банки. Доларът може да се изравни с единната валута през второто тримесечие на 2016, след като Фед затегна курса на паричната политика. Това смята 17 от над 60 анкетирани анализатори.

    Специалисти от Barclays смятат, че след „разочароващите“ бъдещи насоки на ЕЦБ от 3 декември, разхлабването на политиката ще продължи или ще бъде удължено, което значи по-дълбоко пропадане за евро-долар. Ръководителят на банката прогнозира поскъпване на долара до 95 цента за едно евро до края на 2016 година.

    Зелените пари се търгуваха при 1,0966 долара за едно евро в първите минути на търговията в Лондон през понеделник.

    От друга страна банките прогнозират, че австралийският долар ще остане една от най-слабите валути на страни Г-10 през 2016 година. Затова те препоръчват, да се купува щатският долар и да се продава австралиският. Спада в стойността на австралийския долар се дължи на бързо променящата китайска икономика, спадащата местна търговия, слабата конурентноспособност  и свиващите лихвени диференциали и външната уязвимост.

    Тази година австралийският долар поевтиня с 12% спрямо щатския долар, след като китайското търсене на желязна руда се срина. Желязната руда формира най-голяма част от износа на Австралия.

    UBS Group AG, BNP Paribas, Goldman Sachs, RBS Capital Markets препоръчват същото и за японската йена. Покупката на долари спрямо йената е най-добрият начин за бичи залози относно вдигането на лихвите в САЩ, смята ръководителят на валутната стратегия в рамките на Г-10 Адам Коул. Данните показват, че БВП на Япония продължава да се свива и затова икономиката на страната може да се изправи пред значителни предизвикателства. Спадът в износа също може да доведе до певтиняване на йената.

    Банковите институции Bank of America, Barclays, Danske Bank препоръчват да се продава и китайският юан. Той може да поевтинее с около 10% спрямо долара през 2016 година, след като САЩ увеличи лихвите си.

    При търговията извън Китай на 11 декември юанът поевтиня с най-много от август насам, след като Пекин публикува индекс, който оценява стойността й спрямо широк набор от валути.

    Банките съветват още да се продава еврото, като се купува шведска крона. Данните на шведската икономика надхвърлиха очакванията в сравнение, с която и да е друга страна от Г-20. Това ще помогне на валутата да се оскъпи догодина.

    долари Barclays търговия с валути

    Оценка на новината

    5.00