• Лихвите в САЩ остават непроменени

    Лихвите в САЩ остават непроменени

    След заседанието на Федералния резерв се разбра, че лихвите в страната няма да бъдат променяни, но съобщиха, че наблюдават глобалното финансово и икономическо развитие в влиянието върху пазара на труда и инфлацията в страната.

    Лихвите в САЩ остават непроменени

    След заседанието на Федералния резерв се разбра, че лихвите в страната няма да бъдат променяни, но съобщиха, че наблюдават глобалното финансово и икономическо развитие в влиянието върху пазара на труда и инфлацията в страната. Опасенията за забавянето на световната икономика, решението на институцията не е изненада. Очакванията на Фед са за продължаващо стабилизиране на трудовите пазари, а икономиката на страната да продължава да расте.

    След днешното заседание облозите, че Федералният резерв ще повиши лихвите по време на следващото си заседание през март вече намаляват.

    През декември 2015 година институцията повиши основния лихвен процент в САЩ - стъпка, очаквана от месеци. Така Фед показа, че икономиката на страната отново започна да расте след кризата от 2007 - 2009 година насам, пренебрегвайки слабото развитие на Китай и Европа.

    Очакванията за ново увеличение на лихвите обаче може да се окажат преувеличени, посочва от своя страна Market Watch. Институцията намекна през декември, че през тази година лихвата може да бъде повишена с 1 процентен пункт.

    Икономическите новини от тогава обаче не потвърждават тези очаквания - темпът на растеж през четвъртото тримесечие на миналата година вероятно ще се забави до 1%, спрямо очакваните 2%, а секторите "Търговия", "Енергетика" и "Производство" изпитват затруднения, макар и новите работни места не намаляват.

    Прогнозата на Фед за инфлацията е да остане под нивото от 2% в краткосрочен план, под натиска на по-ниската цена на горивата.

    САЩ лихви Федерален резерв Фед

    Оценка на новината

    0