• Българския лев на валутните пазари или как да го търгуваме?

    Българския лев на валутните пазари или как да го търгуваме?

    Въпреки че България е страна от ЕС, левът остава национална валута, като се използва като официално платежно средство само в рамките на страната. Левът обаче може да бъде търгуван срещу другите основни валути, както и срещу по-екзотичните варианти.

    Българския лев на валутните пазари или как да го търгуваме?

    Повечето от начинаещите трейдъри на валутните пазари най-често търгуват със седем или осем от основните валути и техните кросове. За по-напредналите обаче валутният пазар предоставя много други възможности, включително и по-екзотични валути. Търговията с подобен род валути изисква напълно нов подход, за да се материализират възможностите, които те предоставят. Българският лев е една от екзотичните двойки за търговия на валутните пазари.

    Въпреки че България е страна от ЕС, левът остава национална валута, като се използва като официално платежно средство само в рамките на страната. Левът обаче може да бъде търгуван срещу другите основни валути, както и срещу по-екзотичните варианти.

    Предимства

    Да се предвиди следващото движение на лева може да е много по-лесно от това на основните валутни двойки, до голяма степен поради ниските му търгувани обеми. Така инвеститорите могат много по-ефективно да си изградят модел за бъдеща търговия с тази валута. Търговията с левове може да допринесе и за по-голяма диверсификация в портфейла на валутните трейдъри. И макар да се търгува с лева да е в известна степен предизвикателство, резултатът често може да си заслужава. Ако са налице добри моменти за покупка или продажба на левове, конкуренцията на валутните пазари ще е по-малка.

    Рискове

    Налице са, разбира се, и известни рискове, свързани с търговията на екзотични валути като българския лев. По-ниските обеми на търговия автоматично могат да означават по-висока волатилност и нуждата да се отчита и ликвидният риск. Тези фактори могат да засегнат маржина на печалба на инвеститорите в много по-голяма степен, в сравнение с основните валути. Често при търговията с левове е налице по-широк спред между офертите купува и продава. Това води до по-високи разходи при транзакциите и повишение на рисковете при търговията с валутата. В допълнение, по-малкото анализи при екзотичните валути също правят търговията с тях по-трудна. Всеки инвеститор трябва много добре да прецени сам за себе си дали може да си позволи по-високите транзакционни разходи и рискове, свързани с търговията на лева.

    Срещу кого се търгува левът?

    Най-популярна е търговията на българския лев спрямо британския паунд (BGN to GBP). Други попурялни валути, към които се разменя левът, са еврото и щатският долар. Основна причина за това е фактът, че левът е валута на страна член на ЕС и Европейският съюз е основен търговски партньор на България.

    Кога да се търгува?

    За да се извлече максималното от търговията с лева, много е важно правилното подбиране на времето за търговия. Следете за това кога левът е „свръхкупен“ или „свръхпродаден“ спрямо останалите основни валути. Тогава са и най-добрите моменти да го купувате или продавате. Редовното проверяване на новините е друг начин да сте в течение с политическите и икономическите фактори, които биха могли да въздействат на посоката му на търговия. Събития, като избори или военни действия, могат да имат голямо въздействие върху подобен род валути. Добрата информираност ще ви помогне да сте по-успешни в търговията с левове.

    лев Бългрия валутни пазари

    Оценка на новината

    0