• Китай вече не е център на глобалната волатилност

    Китай вече не е център на глобалната волатилност

    "Държавата играе по стратегията „купи евтино и продай скъпо“, за да открие ценови пролуки за печалби".

    Китай вече не е център на глобалната волатилност

    Инвеститорите в Китай получават възможност да си поемат глътка въздух, пише Bloomberg. Измерителите на волатилността на основния борсов индекс и юана паднаха до най-ниското си ниво от ноември. Въпреки, че съществува стабилност, която се приема, като победа за местните власти, то няма подобряване на условията за търговия за местните брокери, дори напротив, има съмнения за намеса на държавата и подкрепа на определени фондове. Всичко това се случва, на фона на турбуленциите на японските пазари и предстоящия сезон на отчетите в САЩ.

    Според главния инвестиционен консултант на Jingxi Investment Management Co. Уан Джън: „Държавата играе по стратегията „купи евтино и продай скъпо“, за да открие ценови пролуки за печалби. Ето защо волатилността е толкова ниска. От фундаментална гледна точка нито икономиката, нито корпоративните печалби са доста впечатляващи, а и не виждаме катализатори“ .„Трудно е да се правят пари на този пазар сега, тъй като са много малко възможностите за добри сделки“, добавя Джън.

    Средното движение от под 0,4% при водещия индекс Shanghai Composite през последния месец е далеч от резките спадове миналото лято, когато често имаше дневни флуктуации от над 3%.

    Измерителят на 30-дневните ценови изменения върху индекса се понижи до по-малко от половината от нивото, достигнато в средата на февруари, докато 10-дневната историческа волатилност е под тази за японския индекс Topix.

    Интересното е, че средно дневният оборот на китайските фондови пазари през последните 30 дни пък е само една трета от миналогодишния пик. Волатилността при юана най-вероятно ще остане потисната, докато Държавната администрация за валутна търговия спира валутата от обезценяване, смята Уан Джън.

     

    Китай Стокова борса Юан Китайско правителство

    Оценка на новината

    0