• Европейските акции достигнаха двуседмичен връх

    Европейските акции достигнаха двуседмичен връх

    Европейските борси напреднаха за втори пореден ден в сряда и достигнаха най-височките си нива от две седмици. Ръстът на акциите на някои финансови и медийни групи успя да компенсира спада в минния сектор.

    Европейските акции достигнаха двуседмичен връх

    Европейските борси напреднаха за втори пореден ден в сряда и достигнаха най-височките си нива от две седмици. Ръстът на акциите на някои финансови и медийни групи успя да компенсира спада в минния сектор. Общоевропейският индекс Europe STOXX 600 се покачи с 0.3%, като по време на търговията достигна ниво 345.98 пункта. Показателят отбелязва втори пореден месец на повишение и вече е изтрил загубите, натрупани след шока, предизвикан от референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Основният индекс на борсата в Париж напредна с 0.4%, но същевременно германският DAX отстъпи с 0.2%.

    Банкови акции 

    Добрите финансови резултати на Piraeus Bank и Alpha Bank спомогнаха индексът на Атинската фондова борса ASE да напредне с 2.5%. Акциите на втората най-голяма германска банка Commerzbank поскъпнаха с 4.5%, след като германското списание Manager Magazin публикува информация, според която е било обмисляно сливане с Deutsche Bank. Акциите на Deutsche Bank също поскъпнаха с 3.7%, след като главният й изпълнителен директор Джон Крайън заяви на конференция, че банковият сектор в Европа се нуждае от консолидация.

    Друг голям печеливш беше френският медиен конгломерат Bouygues. Неговите акции поскъпнаха с 4%, след като новото ръководство заяви, че очаква повишение на печалбата. Акциите на друг френски телеком – Iliad, напреднаха с 4.3% в резултата на увеличението на клиентската база и на оперативната печалба.

    Подобрението на пазарите беше ограничено от минните компании - отрасъл, чийто секторен индекс спадна с 1.1% заради поевтиняването на индустриалните метали. Акциите на Anglo American, Fresnillo, BHP Billiton и Rio Tinto се обезцениха с между 1.5 и 2.4%. Книжата на британския дистрибутор на строителни материали Grafton отстъпиха с 6.4%, след като компанията отчете забавяне на търсенето в страната след референдума за излизане от ЕС.

    Анализаторите отбелязват, че инвеститорите са предпазливи с пазарните си залози и изчакват статистиките за икономиката на САЩ, които ще бъдат публикувани до края на тази седмица. Резултатите може да послужат за насока дали Федералният резерв ще пристъпи към повишаване на лихвите до края на годината. "Няма съмнение, че Фед е готов да повиши лихвите, ако икономиката на САЩ покаже достатъчно сигнали за възстановяване. Всяка статистика или друг икономически индикатор ще бъде следен внимателно от търговците", коментира пред Reuters Маркус Хюбер, брокер в City of London Markets.

    Валути и суровини 

    Заради увеличаващите се спекулации за скорошно повишаване на лихвите на Фед щатският долар достигна едномесечен връх спрямо йената. Курсът на еврото се задържа почти без промяна около триседмичното дъно от 1.1133 долара, достигнато предишната сесия. Единната европейска валута завършва август със спад от 0.2%.

    Скъпият долар оказа натиск върху котировките на петрола, но суровината все пак отбеляза ръст от над 10% за месеца. В сряда сортът брент отстъпи с 1.2% до 47.80 долара за барел, а щатският лек суров петрол спадна с 0.9% до 45.90 долара.

    акции европейски акции

    Оценка на новината

    5.00