• Петролът с най-високата цена от началото на годината – 72 долара за барел

  Петролът с най-високата цена от началото на годината – 72 долара за барел

  Ръстът в цената е заради стабилния растеж на китайската икономика и спада в американските запаси от суров петрол

  Петролът с най-високата цена от началото на годината – 72 долара за барел

  В сряда цената на петрола сорт Брент достигна най-високото си ниво за 2019 година – 72 долара за барел. Повишението се случва на фона на сигналите за засилващо се търсене от страна на рафинериите в Китай – вторият най-голям потребител на суров петрол в света, и намаляването на запасите на суров петрол в САЩ, предава Ройтерс.

  Тази година подкрепа за цената на петрола продължава да оказва споразумението, постигнато между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците й, включително Русия, за ограничаване на производството с 1,2 милиона барела на ден.

  Световните доставки на петрол допълнително се свиха заради американските санкции срещу страните-членки на ОПЕК – Венецуела и Иран.

  През юни ОПЕК и неговите партньори ще решат дали да удължат споразумението, въпреки че готовността на Русия да се придържа към ограниченията на доставките все още е под въпрос.

  Неочакваният спад в запасите от суров петрол в САЩ също подкрепиха цените на петрола. Запасите в най-голямата икономика са намалели с 3,1 млн. барела в края на миналата седмица, стигайки до 452,7 млн. барела, показват данните на Американския петролен институт (API).

  петрол интернет магазин цена връх

  Оценка на новината

  0