• Цената на петрола достигна почти 6-месечен връх

    Цената на петрола достигна почти 6-месечен връх

    Причината е в затягането на американските санкции срещу Иран

    Цената на петрола достигна почти 6-месечен връх

    Цените на петрола достигнаха близо 6-месечен връх във вторник, в отговор на затягането на санкциите на САЩ срещу Иран. Това повиши акциите на енергийните компании, но до голяма степен не успя да подкрепи валутите на основните производители на суров петрол, информира Ройтерс.

    Новината, че САЩ са принудили купувачите на ирански петрол да спрат покупките до 1 май със заплахата от американските санкции, вдигна цената на сорта Brent до 75 долара за барел.

    Акциите на петрола и газа скочиха с повече от 1.7%, като това е най-добрият им старт в рамките на шест седмици. Почти всеки друг сектор обаче, пострада. В това число и облигациите, тъй като по-високите енергийни разходи надхвърлят печалбите и увеличават инфлационните очаквания.

    На валутните пазари ситуацията остана спокойна. Доларът се задържа близо до триседмичен връх, но обичайните печеливши от по-високите цени на петрола, канадския долар и норвежката крона, спаднаха съответно до 1.33 и 8.52 долара.

    Канадският долар и кроната спечелиха в понеделник, а руската рубла, друга петровалута, достигна най-високата си стойност спрямо еврото за повече от година, и най-високата си стойност спрямо долара в рамките на месец.

    От Белия дом заявиха, че след иранския си ход работят със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, за да се гарантира, че петролните пазари са "адекватно снабдени", но търговците вече бяха обезпокоени от затягането при доставките.

    Цените на петрола са се повишили с близо 50% в сравнение с края на декември 2018 година, като преди повторното налагане на санкции миналата година, Иран беше четвъртият най-голям производител в рамките на ОПЕК, с около 3 милиона барела дневно.

    От Carnell виждат златната среда в цената на суровия петрол Brent в границите между 65 и 75 долара за барел: "Извън тези рамки може да има някакво отрицателно въздействие", коментират от Carnell.

    Фондовия пазар на Шри Ланка и държавните облигации паднаха, след като търговията се възобнови след бомбените атентати, които убиха над 300 души в неделя. Туризмът вероятно ще се срине, което ще нанесе сериозен удар на икономиката и финансовите пазари на острова.

    В Китай основните показатели влязоха и излязоха от полето на негативните очаквания, на фона на загрижеността, че Пекин ще забави темпото на политиката на облекчения, след неочаквано силни икономически показатели за първото тримесечие миналата седмица.
     

    петрол санкции бутилиране на вода цена

    Оценка на новината

    0