• Китай отстъпва от почти всички точки на търговското си споразумение със САЩ, според Ройтерс

    Китай отстъпва от почти всички точки на търговското си споразумение със САЩ, според Ройтерс

    Влошаването на преговорите разтърси световните финансови пазари

    Китай отстъпва от почти всички точки на търговското си споразумение със САЩ, според Ройтерс

    Дипломатическата мисия от Пекин пристигна във Вашингтон в петък вечерта със систематични редакции на проектодоговорното споразумение от почти 150 страници, което заплашва да взриви месеците на преговори между двете най-големи икономики в света. Това пише Агенция „Ройтерс“, позовавайки се на три правителствени източници от САЩ и три собствени източници.

    Според източниците на Ройтерс, китайската страна е направила редакции във всяка от седемте глави на проекта за търговско споразумение, с които първоначално се съгласяваше да се променят законите, които провокираха недоволството на Съединените щати и започването на търговската война. Щатите се опасяват от кражба на американска интелектуална собственост и търговски тайни, манипулиране на валутните курсове, забранени трансфери на технологии, недоволството им е породено и от политиките в областта на конкуренцията, както и достъпа до финансови услуги.

    Отговорът на американския президент Доналд Тръмп дойде с пост в Туитър в неделя, с който той заявява, че ще повиши митата на китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, от 10 на 25 процента.

    Говорителите на Белия дом, на търговския представител на САЩ и на американското министерство на финансите не коментират за момента информацията на Ройтерс.

    Говорителят на китайското външно министерство Генг Шуан каза на брифинг в сряда, че изглаждането на разногласията в областта на търговията е „процес на преговори“ и Китай не „бяга от проблемите“. Генг адресира конкретните въпроси за търговските преговори към Министерството на търговията, което също не е отговорило на Ройтерс към момента.

    Бързото влошаване на преговорите разтърси глобалните финансови пазари тази седмица. До неделя пазарите разчитаха, че двете страни са близо до сключване на сделка.

    търговски преговори между САЩ и Китай

    Оценка на новината

    0