• САЩ и Китай трябва да обърнат курса в търговията, за да помогнат на глобалната икономика

    САЩ и Китай трябва да обърнат курса в търговията, за да помогнат на глобалната икономика

    Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която обединява развитите държави, търговският спор между Щатите и Китай забавя глобалната икономика

    САЩ и Китай трябва да обърнат курса в търговията, за да помогнат на глобалната икономика

    Икономическият растеж в Китай и Съединените щати може да се окаже средно с около 0.2-0.3% по-нисък през 2021 г. и 2022 г., ако двете страни не се откажат от наказателните търговски мита в спора си, който забавя световната икономика. Това обяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие във вторник, цитирана от агенция Ройтерс.

    Агенцията припомня, че американският президент Доналд Тръмп повиши от 10% на 25% митата за вносни стоки от Китай за 200 млрд. долара. В отговор Пекин заяви, че ще се вдигне тарифите на стоки от САЩ за 60 млрд. долара.

    Световната икономика ще нарасне едва с 3.2% тази година, тъй като ръстът в търговските потоци се е свил почти наполовина през 2019-та - до едва 2.1%, изтъкват от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това ще бъде най-бавният икономически растеж от 2016 година насам.

    Следващата година световната икономика трябва да се нарасне малко повече – с около 3.4%, но само ако САЩ и Китай се откажат от повишенията в търговските мита, пише още Ройтерс.

    Без да взима под внимание последния кръг от повишения в митата, прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е, че САЩ ще изпреварят другите големи икономики с ръст от 2.8% тази година, спрямо първоначално прогнозираните от ОИСР 2.6 на сто. Растежът на най-голямата световна икономика обаче, ще се забави до 2.3% следващата година, дори ако новите повишения на тарифите не станат факт.

    Китай, който не е страна от ОИСР, се стреми да стимулира икономиката си, но по всичко личи, че растежът му се понижава - от 6.2% тази година, прогнозата е за 6% през 2020 година. Това ще е най-ниската стойност за икономически растеж, който втората икономика в света е реализирала за последните 30 години.

    Глобалните инвеститори внимателно наблюдават каква ще бъде подкрепата на Пекин, за да засили икономиката си, след като Китай вече разхлаби паричната политика, намали данъците и позволи на местните власти да издават специални облигации за финансиране на инфраструктурни проекти.

    Японската икономика, зависима от износа, страда от спад в търговскията, като очакваният за тази година растеж е едва 0.7% , а за 2020 година тази цифра е 0.6%, сочат ревизираните прогнози на ОИСР.

    Еврозоната също плаща висока цена заради забавянето на световната търговия. За тази година се очаква икономическият растеж в страните, приели еврото, да е 1.2%, докато доскоро нарастването беше с до 1.4% на година. Тази прогноза е малко по-добра от очакваните през март 1-1.2%, като причината е, че спадът в икономиката на Италия се оказва не толкова сериозен.

    Междувременно ОИСР повиши прогнозата за растежа на Великобритания до 1.2% тази година, в сравнение с прогнозираните 0.8% по-рано, тъй като перспективата за излизането й от Европейския съюз беше отхвърлена. Очаква се икономическият ръст на Обединеното кралство да спадне до 1%, което е малко по-добре от очакванията за 0.9% през март.

    САЩ Китай търговски спор забавяне на глобалната икономика ОИСР

    Оценка на новината

    0