• Фондовите борси спечелиха от отлагането на търговските ограничения, наложени на „Хуавей“ от САЩ

    Фондовите борси спечелиха от отлагането на търговските ограничения, наложени на „Хуавей“ от САЩ

    Акциите на технологичните компании и цените на петрола тръгнаха нагоре

    Фондовите борси спечелиха от отлагането на търговските ограничения, наложени на „Хуавей“ от САЩ

    Фондовите пазари спечелиха от решението на американското правителство да отложи временно търговските ограничения за китайската компания „Хуавей“, пише Ройтерс.

    Общият индекс Euro STOXX 600 се покачи с 0.3%, заедно с германския DAX, който се повиши с 0.6 на сто. Френският индекс CAC 40 пък се покачи с 0.2%.

    В края на днешната търговия китайският индекс Shanghai Composite нарасна с 1.23%, докато индексът на сините чипове CSI300 приключи с 1.35% нагоре.

    Миналата седмица правителството на американския президент Доналд Тръмп добави Huawei към черния списък за търговия, което засили напрежението в търговската война между двете най-големи икономики в света. Като резултат американската мегакомпания „Гугъл“ също съобщи, че спира бизнеса си с  „Хуавей“ (Huawei), по отношение  на трансферите на хардуер, софтуер и на технологични услуги.

    Тогава Вашингтон реши да отложи временно ограничението, наложено на Huawei Technologies Co Ltd, да закупува американски стоки за поддръжка на съществуващите мрежи и софтуерна актуализациия на телефоните Huawei. С решението на американското министерство на търговията, рестрикциите за „Хуавей“ се отлагат до 19 август.

    В резултат на това акциите на производителите на чипове Infineon и STMicro се повишиха с до 3.5%, а технологичният сектор нарасна с повече от 1%, след като загуби почти 3% в понеделник.

    Секторът на автомобилите и доставчиците беше другият с най-голям ръст - 1.1%.

    "Пазарите на акции остават заложници на продължаващата американско-китайска търговска война", казва Рупърт Томпсън, ръководител на изследователския отдел в Kingswood, цитиран от „Ройтерс“."Но ние все още вярваме, че в крайна сметка ще бъде постигната някаква сделка - най-вероятно това ще се случи на срещата на върха на Г-20 в края на юни", допълва той.

    На валутните пазари британският паунд падна под 1.27 долара за първи път от средата на януари, ударен от силния долар и очакванията, че премиерът Тереза ​​Мей няма да успее да убеди колегите си от кабинета да подкрепят изменената версия на споразумението за Brexit.

    Цените на петрола се повишиха заради напрежението между САЩ и Иран, както и на фона на очакванията, че картелът ОПЕК ще продължи да ограничава доставките тази година. Фючърсите на суровия петрол сорт Брент стигнаха 72.18 долара за барел, което е повишение с 21 цента, или 0.3% над последното им затваряне.

    фондови пазари Хуавей американско-китайска търговска война търговски рестрикции

    Оценка на новината

    0