• Турция намали митата за част от американския внос, в отговор на подобни действия от страна на САЩ

    Турция намали митата за част от американския внос, в отговор на подобни действия от страна на САЩ

    След дипломатически спор между съюзниците от НАТО миналия август, Съединените щати повишиха двойно митата за вноса на турска стомана и алуминий

    Турция намали митата за част от американския внос, в отговор на подобни действия от страна на САЩ

    Турция намали митата за част от американските вносни стоки, в отговор на подобен ход от страна на Щатите, които също свалиха наполовина митата за вноса на турски стомана, съобщава агенция Ройтерс.

    Съединените щати повишиха двойно митата за вноса на турска стомана и алуминий миналия август, след дипломатически спор между съюзниците от НАТО, което тогава обезцени и турската лира. Турция на свой ред отвърна с удвояване на митата за вноса на американски автомобили, алкохол и тютюн.

    „Реципрочно решихме да намалим наполовина допълнителните мита, наложени върху 22 продукта с произход от САЩ“, написа турският министър на търговията Рушар Пекан в Twitter.

    "С това решение митата, наложени на гореспоменатите продукти, внасяни от САЩ, ще бъдат намалени от 521.2 милиона долара на 260.6 милиона долара", добави тя.

    Преди да се стигне до това решение митата за американското уиски бяха 140%, за леките автомобили - 120%, за PVC - 50% и за козметичните продукти - 60%.

    Решението на Белия дом от миналата седмица да намали наполовина митата за турските вносни стоки е едно от редките положителни развития в отношенията между Анкара и Вашингтон. Турският министър Пекан заяви, че Турция ще продължи да работи за увеличаване на двустранната търговия със САЩ до 75 млрд. долара.

    автомобили намалени наполовина мита за американски стоки в Ту реципрочни действия от страна на САЩ алуминий и стомана алкохол

    Оценка на новината

    0