• Американските държавни облигации на Китай - потенциално оръжие в търговската война?

    Американските държавни облигации на Китай - потенциално оръжие в търговската война?

    Ако Китай реши да наводни борсите с американски облигации, това по всяка вероятност ще дестабилизира световните финансови пазари

    Американските държавни облигации на Китай - потенциално оръжие в търговската война?

    В хода на търговската война между Пекин и Вашингтон световните финансовите пазари сериозно се обезпокоиха, че Китай може да изкара от арсенала си притежаваните американски държавни ценни книжа за над 1.1 трилиона щатски долара, пише агенция Ройтерс.

    Решението да се „изхвърли“ толкова голям набор от активи често е определяно като „ядрена опция“. Подобно действие, по всяка вероятност, ще дестабилизира световните финансови пазари, ще доведе до повишаване на лихвените проценти и ще изстреля напрежението между двете най-големи икономики до неизследвани мащаби, анализира Ройтерс.

    От известно време Китай намалява портфейла си с американски облигации, но повечето анализатори смятат, че агресивното му свиване е най-малкото отдалечено. Няма доказателства, че Пекин сериозно се стреми да наводни пазарите с американски държавни ценни книжа.

    Каква част от американския дълг притежава Китай?

    Преди около десетилетие Китай изпревари Япония като най-голям притежател на американски държавен дълг. В края на март Китай е притежавал над 1.12 трилиона долара под формата на американски олигации, по данни на Министерството на финансите на САЩ. Япония е на второ място със собствеността върху близо 1.08 трилиона долара от държавните ценнни книжа на Щатите.

    Увеличението на американските облигации в портфейла на Китай достигна своя връх в края на 2013 година - близо 1.32 трилиона долара, като оттогава те са се понижили с около 15%. През март достигнаха най-ниската си стойност за последните две години. Делът на Китай на пазара на американското държавно съкровище спада още по-бързо, поради постоянното емитиране на американски дълг, необходим за финансирането на нарастващия дефицит на федералния бюджет.

    Втората по големина икономика в света притежава около 7% от американския държавен дълг, чийто размер е 16.18 трилиона долара. Това е най-ниският дял на Китай за последните 14 години. Все още обаче, Поднебесната империя е собственик на второто по големина парче от пая. Първенството е за Федералният резерв, който държи ценни книжа за 2.15 трилиона долара, или 13.5% от пазара.

    Очаква се издаването на американски държавни ценни книжа да продължи да се ускорява след мащабното намаляване на данъците, започнало в края на 2017 г. Това означава, че делът на Китай на този пазар вероятно ще спадне още повече, отбелязва Ройтерс.

    световна икономика САЩ Китай облигации дълг търговска война американски държавни ценни книжа

    Оценка на новината

    0