• Фондовите фючърси падат, търговската война предизвиква страх от рецесия на световните пазари

    Фондовите фючърси падат, търговската война предизвиква страх от рецесия на световните пазари

    Резкият спад в кривата на доходността от американските ценни книжа се разглежда като предупреждение за рецесия

    Фондовите фючърси падат, търговската война предизвиква страх от рецесия на световните пазари

    Фючърсите на американските борсови индекси паднаха в понеделник, сигнализирайки, че основните индекси на Уолстрийт ще продължат със загубите от миналия месец, пише Ройтерс. Разпрострялата се на много фронтове търговска война принуди инвеститорите да избягват риска и предизвика у тях тревоги от евентуална рецесия.

    Май започна с ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай, след като двете страни си наложиха реципрочни увеличени търговски мита. Месецът приключи със  заплахата на САЩ да наложат мита и върху целия мексикански внос, освен ако страната не ограничи незаконната имиграция към Щатите. Това допринесе за нарастването на притесненията на глобалните пазари.

    Трите основни индекса на Уолстрийт загубиха най-малко 6% миналия месец, първото им отрицателно месечно представяне през настоящата година. S&P 500 сега е със 7.3% по-надолу от рекордния връх, който постигна на 1 май.

    Полетът на инвеститорите към сигурността на държавните облигации и други по-безопасни залози продължи в понеделник, след като словесната престрелка между двете най-големи световни икономики се развихри през почивните дни, анализира Ройтерс.

    Това предизвика най-големия двудневен спад в доходността на 2-годишните облигации на САЩ от началото на световната финансова криза през 2008 г. Движението надолу отрази нарастващото убеждение, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти, за да предотврати рецесията.

    Акциите на големите кредитори на Wall Street - JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp и Morgan Stanley - спаднаха с между 0.3% и 1.3%.

    През май цените на петрола продължиха да регистрират най-тежките си месечни спадове за последните шест месеца, предизвикани от тревогите, че търговските спорове ще ударят търсенето на суров петрол.

    Миналия месец Саудитска Арабия е произвела 9.65 милиона барела петрол на ден, по информация на достоверен източник на Ройтерс, като това количество е много под нивото на заложените ограничения, определени от ОПЕК+.

    световна икономика

    Оценка на новината

    0