• Цените на петрола се стабилизираха, но ще се възстанови ли търсенето?

    Цените на петрола се стабилизираха, но ще се възстанови ли търсенето?

    Нарастващото предлагане в САЩ и забавянето на световната икономика свалят цената на черното злато

    Цените на петрола се стабилизираха, но ще се възстанови ли търсенето?

    Цените на петрола се повишиха с повече от 1% в четвъртък, възстановявайки се от близо петмесечното дъно, което удариха в предишната сесия. Настроенията на пазарите обаче остават слаби, заради нарастващото предлагане в САЩ и забавянето на световната икономика, пише Ройтерс.

    Петролът сорт Brent достигна 61.30 долара за барел, което е ръст с 67 цента или 1.1%. Американският лек суров петрол се търгуваше за 52.05 долара барела, което е повишение с 37 цента или 0.7%.

    В сряда Брент и американският суров петрол достигнаха най-ниските си нива от средата на януари  - съответно 59.45 долара и $ 50.60 долара.

    Признаците на забавяне на световната икономическа активност се засилиха  последните месеци, подхранвани от напрежението между САЩ и Китай, които са двете най-големи страни-потребителки на енергийни ресурси в света.

    "Огромните доставки идват на фона на опасенията за растеж, свързани с ескалацията на търговските спорове и занапред оказват натиск върху цените на петрола", каза в бележка Норберт Рюкер, ръководител на икономиката в инвестиционната банка Юлиус Баер.

    Въпреки печалбите от четвъртък, петролните пазари остават на "" територия, определена от 20-процентния спад от ценовите върхове, достигнати в края на април.

    Цените на петрола нараснаха значително през първите пет месеца на годината, достигайки до най-високите си нива от близо 75 долара за барел. Цената на петрола тогава беше подкрепена от ограниченото предлагане от страна на Организацията на страните износителки на петрол и някои страни-производителки извън ОПЕК, включително Русия - съюз, известен като ОПЕК+.

    световна икономика

    Оценка на новината

    0