• Китай: Историята показва, че са възможни положителни резултати от преговорите със САЩ

    Китай: Историята показва, че са възможни положителни резултати от преговорите със САЩ

    Новините, че страните отново сядат на масата за преговори, подкрепиха китайските фондови борси

    Китай: Историята показва, че са възможни положителни резултати от преговорите със САЩ

    Китайската страна даде да се разбере, че положителните резултати в търговските преговори със САЩ са възможни, след като президентите на двете най-големи икономики в света се съгласиха да възобновят стигналите до задънена улица преговори на срещата на Г-20 този месец, съобщава агенция „Ройтерс“.

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин на срещата на върха на Г-20 в Осака, Япония. Китайската страна, която по-рано отказа да каже дали срещата на двамата лидери ще се състои, потвърди, че събитието ще се случи.

    Двете страни се намират в ситуация на скъпоструващ търговски спор, който оказва натиск върху финансовите пазари и навреди осезаемо на световната икономика, обобщава „Ройтерс“.

    Новините, че страните отново сядат на масата за преговори подкрепиха фондовите борси на Китай, като индексът на сините чипове CSI300 приключи с 1.3% повишение, а Shanghai Composite Index нарасна с 1,%.

    По време на ежедневния си брифинг, говорителят на китайското външно министерство Лу Канг отбеляза, че е важно да се намери решение, което да е приемливо и за двете страни.

    "Без да изпреварвам събитията, трябва да кажа, че комуникацията в продължение на четири десетилетия е показала, че е възможно да се постигнат положителни резултати", каза той

    Лу коментира, че не може да предостави точна програма, по която трябва да протече срещата.

    "Двамата лидери ще говорят, за каквото си искат", каза той. "Сделката е не само в интерес на двата народа, тя трябва да отговори на очакванията на целия свят."

    Друг възможен сигнал за размразяването в отношенията преди Г-20, е промяната в програмата на филмовия канал на китайската държавна телевизия. През последните седмици телевизията излъчи стари патриотични филми за героизма на Китай, проявен срещу Съединените щати в Корейската война през 1950-1953 г. Сега каналът излъчи филм, който представи Щатите в много по-положителна светлина.

    Каналът показа филма „Любовната скръб над жълтата река“ от 1999 година, който описва историята на американски пилот във Втората световна война, спасен от комунистическите сили в Китай, който се влюбва в една от младите партизанки.

    "По-добре е да се влюбиш, отколкото да се биеш", беше одобрителното послание за филма, което Пекинският офис на комунистическата младежка лига публикува на своя Weibo акаунт.

    САЩ Китай търговска война Г-20 световна икономика

    Оценка на новината

    0