• Рисковете от Брекзит не могат да се оценят от финансовите пазари

    Рисковете от Брекзит не могат да се оценят от финансовите пазари

    Излизането на Великобритания от ЕС може да се окаже по-горчиво от очакваното, предупреди висш ирландски политик

    Рисковете от Брекзит не могат да се оценят от финансовите пазари

    Рисковете, породени от Brexit, няма как да се оценят от пазарите на ценни книжа, а излизането на Великобритания от Европейския съюз може да се окаже по-горчиво от очакваното, предупреди заместник-директорът на ирландската агенция за управление на дълга Антъни Линехан, цитиран от агенция „Ройтерс“.

    "За мен Brexit е област, която не подлежи на пазарна оценка, защото никой не знае как би изглеждал дори един твърд Brexit," заяви Линехан по време на конференция в Лондон.

    "Единственото нещо, което ме тревожи по отношение на Брекзит е, че много прилича на развод. Един твърд Brexit може да се превърне в нещо много горчиво и неприятно, а реализирането му на практика - да доведе до много трудности за финансовите пазари", коментира Линехан.

    Великобритания е един от най-големите търговски партньори на Ирландия, а границата между Северна Ирландия и Република Ирландия е ключов въпрос в преговорите за Brexit, припомня „Ройтерс“.

    Линехан заяви, че промените в Европейската централна банка и Европейската комисия, предизвикани от Brexit, представляват политически рискове, които той оценява като по-сериозни дори от финансовите рискове.

    Линехан добави, че смяната на ръководителя на ЕЦБ не предвещава значителна промяна в политическия курс на институцията. Мандатът на Марио Драги като президент на ЕЦБ изтича в края на октомври.

    Brexit Брекзит

    Оценка на новината

    0