• Напрежението между САЩ и Иран отслаби инерцията на световните финансови пазари

    Напрежението между САЩ и Иран отслаби инерцията на световните финансови пазари

    Обещанието за намаляване на лихвените проценти както от Федералния резерв, така и от Европейската централна банка, подкрепи силните настроения на фондовите пазари тази седмица

    Напрежението между САЩ и Иран отслаби инерцията на световните финансови пазари

    Световните запаси спаднаха в петък, след като тревогите за възможен американски военен удар срещу Иран и глобален търговски конфликт отслабиха инерцията на финансовите пазари, провокирана по-рано през седмицата от изявленията на централните банки, пише агенция „Ройтерс”.

    Според "Ню Йорк таймс" американският президент Доналд Тръмп е одобрил военните удари срещу Иран в петък - отмъщение заради свалянето на американския военен дрон, след което обаче се е отказал от започването на атаките.

    „Ройтерс” посочва, че ирански представители са информирали агенцията в петък, че Техеран е получил съобщение от американския президент Доналд Тръмп през Оман, с което предупреждава, че предстои американска атака срещу Иран.

    Продължават притесненията за възможните военни удари, в резултат на което глобалният индекс MSCI, който следи акциите в 47 страни, пада от седемседмичния си връх, главно заради слабостта на азиатските акции. Инерцията на европейските акции също се забавя, въпреки че общоевропейският индекс беше по-висок през деня.

    Федералната комисия по отворения пазар тази седмица открехна вратата към намаляването на лихвените проценти в Съединените щати.

    Shanghai Composite Index нарасна с 0.5%, австралийските акции спаднаха с 0.6%, а японският Nikkei спадна с 0.8%.

    Обещанието за намаляване на лихвените проценти както от Федералния резерв, така и от Европейската централна банка, подкрепи силните настроения на фондовите пазари. Уолстрийт постигна рекордно високи стойности за една нощ, като S&P 500 спечели почти един процент.

    Напрежението обаче продължава да се повишава, а златото - като сигурно убежище, достигна шестгодишен връх от 1410.78 долара за тройунция в петък, подхранван от геополитическите напрежения и перспективата за намаляване на лихвения процент в САЩ. Златото поскъпна с близо 5% в рамките на тази седмица.

    Сигналът на Фед за намаляването на лихвените проценти донесе известно облекчение, но заедно с него изкара на сцената и призрака на световна валутна война.

    В петък доларът се понижи спрямо кошница от шест основни валути до двуседмично дъно от 96.495. Индексът е намалял с около 1% тази седмица. Също така, доларът е паднал с 1.35% спрямо йената тази седмица, достигайки шестмесечния минимум от 107.045 йени в петък.

    На петролните пазари фючърсите на американския суров петрол се покачиха с 0.46% до 57.33 долара за барел. Те нараснаха с повече от 5% предишния ден, след като Иран свали американския дрон.

    петрол САЩ Европейска централна банка Фед финансови пазари дрон индекс Иран Техеран Донард Тръмп американски удари злат

    Оценка на новината

    0