• Фед се противопостави на натиска за намаляване на лихвите и охлади световните пазари

    Фед се противопостави на натиска за намаляване на лихвите и охлади световните пазари

    Председателят на Фед заяви, че институцията е защитена от краткосрочен политически натиск, визирайки атаките на президента Тръмп

    Фед се противопостави на натиска за намаляване на лихвите и охлади световните пазари

    Световните индекси се понижиха, а доларът поскъпна в сряда, след като коментарите от Федералния резерв на САЩ охладиха надеждите за драстично юлско намаление на лихвите от най-важната централна банка в света, предава „Ройтерс“.

    Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл и президентът на Федералния резерв на Сейнт Луис - Джеймс Булард, не отговориха на пазарните очаквания и отхвърлиха натиска на президента Тръмп за значително намаляване на лихвения процент в САЩ от половин процент още на следващата си среща.

    Пауъл заяви, че Фед е "защитен от краткосрочен политически натиск", но допълни, че той и колегите му се опитват да се решат дали несигурността около американските търговски мита, конфликтът на Вашингтон с търговските му партньори и темпът на инфлацията изискват намаляване на лихвените нива.

    Европейският индекс STOXX 600 се понижи с 0.3% до най-ниското си ниво за седмица, докато германският Dax спадна с 0.15%.

    Световният борсов индекс MSCI, който следи акциите в 47 страни, се понижи с 0.16%.

    Доларът се възстанови и златото отстъпи от цената си след коментарите на Пауъл, които изтеглиха долара от тримесечните дъна спрямо кошница от други валути в предишната сесия на ниво от 95.843 пункта. Той се повиши с 0.1% до ниво от 96.273 пункта.

    долар Фед злато борсови индекси финансови пазари Доналд Тръмп Джером Пауъл Джеймс Булард

    Оценка на новината

    0