• Срещата на Г-20 може да внесе по-голяма яснота за бъдещите действия на ОПЕК+

    Срещата на Г-20 може да внесе по-голяма яснота за бъдещите действия на ОПЕК+

    Руският енергиен министър Александър Новак изрази надежда срещата на върха на Г-20 да донесе повече яснота и на страните-производителки на петрол от ОПЕК+

    Срещата на Г-20 може да внесе по-голяма яснота за бъдещите действия на ОПЕК+

    Руският енергиен министър Александър Новак каза в петък, че се надява срещата на страните от Г-20 в Япония да донесе по-голяма яснота на производителите на петрол от ОПЕК и съюзниците й, за да решат дали да продължат с ограничаването на петролните доставки и след юни, съобщи агенция „Ройтерс”.

    Очаква се президентите на САЩ и Китай да обсъдят продължаващата търговска война на срещата на върха на Г-20. От изхода на спора ще зависи световният икономически растеж и търсенето на петрол.

    „Пазарът в момента е в много интересна фаза. От една страна, тя изглежда балансирана по отношение на търсенето и предлагането. Но от друга страна, има толкова много неясноти”, каза Новак.

    "Надяваме се, че след срещата на върха на Г-20 в Осака ще има повече яснота", каза той и добави, че очаква производителите на петрол да вземат балансирано решение за доставките.

    Организацията на страните износителки на петрол и държавите, които не са членки на ОПЕК - група, известна като ОПЕК+, водени от Саудитска Арабия и Русия, се срещат във Виена следващата седмица, за да обсъдят дали да продължат или да коригират сделката за обема на производството.

    Пактът, който е в сила от 1 януари, изтича след 30 юни.

    Новак, който трябва да се срещне със саудитския министър на енергетиката Халид ал-Фалих на срещата на върха на Г-20, заяви, че Русия и Саудитска Арабия все още обсъждат споразумението за петрола.

    "Очакваме страните от ОПЕК+ да вземат уравновесени решения, които да помогнат на пазара да остане балансиран", каза той.

    Руският президент Владимир Путин, който трябва да се срещне със саудитския принц Мохамед бин Салман по време на срещата на Г-20, заяви, че пактът на ОПЕК + стабилизира петролния пазар.

    На среща на БРИКС, термин, използван за обозначение на група държави, включващи Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, Путин предложи преговори за реализиране на стъпки за „хармонизиране на глобалните енергийни пазари и намаляване на нестабилността на енергийните цени“, които да бъдат предприети от страна на БРИКС.

    Китай и Индия са сред най-големите глобални потребители на петрол. В същото време Русия - вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия, осъществява доставки на черно злато и за двете страни.

    петрол русия Саудитска Арабия ОПЕК Г-20

    Оценка на новината

    0