• Бизнес активността в Еврозоната се подобрява бавно през юни

    Бизнес активността в Еврозоната се подобрява бавно през юни

    Подобрението се дължи на сектора на услугите, очакванията за производствената активност остават слаби

    Бизнес активността в Еврозоната се подобрява бавно през юни

    Бизнес активността в Еврозоната се е повишила леко миналия месец, но остава слаба, тъй като скромният, но широкообхватен ръст в сектора на услугите компенсира продължаващия дълбок спад в производството, съобщава агенция „Ройтерс”, позовавайки се на проведено проучване.

    Притеснителното за ръководителите на Европейската централна банка, които са под натиск да подкрепят растежа е, че икономическите индикатори не вещаят възстановянане на икономиката, като очакванията на бизнеса за предстоящата година също отчетоха понижение.

    До края на септември ЕЦБ ще намали лихвите по депозитите или ще въведе още облекчения, тъй като обещанието й е да запази лихвите по-ниски за по-дълго, смятат повечето икономисти, участвали в анкетата на „Ройтерс”.

    Европейската номинация на настоящия шеф на МВФ Кристин Лагард, която трябва да замени Марио Драги начело на ЕЦБ, засили очакванията за разхлабване на паричната политика.

    Индексът PMI, който се счита за добра мярка за измерване на общото икономическо здраве в рамките на Еврозоната, се повиши до 52.2 пункта през юни, сравнено със стойността му от 51.8 пункта през май.

    Все още обаче индекстът остава близо до границата 50, разделяща растежа от спадането.

    И все пак, подобрение на общата бизнес активност беше отчетено в голяма част от еврозоната, а по-ранните данни за три от най-големите икономики в евроблока - Германия, Франция и Испания - показаха ускоряване в сектора услугите. Остава тревогата заради продължаващата стагнация в Италия.

    Индексът PMI, измерващ производствената активност, посочва, че втората половина на годината ще започне със слаб старт за производителите, тъй като новите поръчки са паднали за девети месец, запасите от суровини отново са изчерпани, а броят на служителите намалява за втори месец.

    Отчитайки страховете, породени от търговската война, нарастващата геополитическа несигурност и забавянето на световния икономически растеж, фирмите остават по-малко оптимистични. Съставният индекс на бъдещата продукция пада до 59.2 от 59.8 пункта, което е един от най-ниските му показатели за последните четири години.

    ЕЦБ производство Еврозона PMI индекс услуги бизнес активност

    Оценка на новината

    0