• „Дойче банк” съкращава 18 000 служители, спестявайки 8.3 млрд. долара

    „Дойче банк” съкращава 18 000 служители, спестявайки 8.3 млрд. долара

    Deutsche Bank ще се откажe от глобалния си бизнес с акции, в стремежа си да преодолее сериозните затруднения

    „Дойче банк” съкращава 18 000 служители, спестявайки 8.3 млрд. долара

    Deutsche Bank освободи свои служители от Сидни до Лондон в понеделник, и по този начин стартира изпълнението на плана си за съкращаване на 18 000 души от своя персонал. По този начин ще бъдат спестени и преструктурирани 7.4 милиарда евро, (8.3 милиарда долара) които в противен случай биха били поредната годишна загуба за най-голямата германска кредитираща институция, подкопавайки още повече акциите й, предава агенция „Ройтерс”.

    В отстъпление от десетилетната си амбиция да превърне своята инвестиционна банка, в която работят 38 000 души, във водеща сила на „Уолстрийт”, от „Дойче Банк” заявиха в неделя, че ще се откажат от глобалните си операции с акции и ще ограничат някои от своите операции с фиксиран доход.

    Акциите на Deutsche Bank, която има почти 91 500 служители по целия свят, изтриха ранните си печалби и се понижиха с 4.1%, след като финансовият шеф на банката сигнализира за „значителна несигурност“, която може да продължи дори и през 2020 година.

    Главният изпълнителен директор на банката Кристиан Севинг заяви пред журналисти от лондонския офис, където се очакват стотици съкращения, че „не прави нищо друго, освен преструктурирането“ на Deutsche Bank, която е на червено за четири от последните пет години.

    Севинг каза, че съкращаването на работни места ще продължи в Ню Йорк.

    Анализаторите от JP Morgan определиха плана като „смел и за първи път не половинчат”, но поставиха под въпрос надеждността на изпълнението, ръста на приходите и мотивацията на служителите.

    От рейтинговата агенция Moody's заявиха, че има "значителни предизвикателства" пред бързото изпълнение на плана, и ще запазят негативната си перспектива за Deutsche Bank.

    Основана през 1870 г., „Дойче банк" отдавна е основен източник на финансиране и консултации за германски компании, които се стремят да разширят дейността си в чужбина или да наберат пари чрез фондовите пазари.

    Големите съкращения в инвестиционната  банка отбелязват обрат в продължилата десетилетия пазарна експанзия на трезора, която започна с покупката на Morgan Grenfell в Лондон през 1989 г. и продължи с превземането на Bankers Trust в САЩ десетилетие по-късно.

    Инвестиционната банка генерира около половината от приходите на Deutsche Bank, но също така е нестабилна. Севинг, който обяви преструктурирането през май след неуспешен опит за сливане с Commerzbank, иска да се съсредоточи върху по-стабилни източници на приходи.

    Като част от преструктурирането, „Дойче банк” ще създаде т. нар. „лоша банка”, където ще прехвърли проблемни рискови активи за 74 млрд. евро.

    "Създаваме банка, която ще бъде по-печеливша, по-икономична, по-иновативна и по-устойчива", написа Севинг в обръщение, изпратено до персонала в неделя.

    В Сидни, Хонг Конг и на други меса в Азиатско-Тихоокеанския регион, където Deutsche Bank се нарежда сред първите 10 банки в класациите, няколко банкери заявиха, че се освобождават цели екипи от маркетинговите и търговските отдели.

    акции Deutsche Bank съкращения Дойче банк преструктуриране инвестиционна банка

    Оценка на новината

    0