• Износът и вносът на Китай спадат през юни, с утежняването на последствията от търговската война

    Износът и вносът на Китай спадат през юни, с утежняването на последствията от търговската война

    Очаква се данните за икономическия растеж на Китай през второто тримесечие да са най-слабите за последните 27 години

    Износът и вносът на Китай спадат през юни, с утежняването на последствията от търговската война

    Износът на Китай спадна през юни, след като Съединените щати увеличиха търговския си натиск. Вносът също се сви повече от очакваното, давайски сигнал за слабостта, която втората по големина икономика в света ще продължава да изпитва, а това ще забавя световния икономически растеж, пише агенция „Ройтерс”.

    Мрачните търговски показатели са подкрепени и от неотдавнашни икономически данни, което на свой ред подхранва очакванията, че Пекин скоро трябва да обяви още стимулиращи мерки, за да предотврати по-рязкото икономическо забавяне.

    Очаква се Китай да оповести в понеделник, че растежът през второто тримесечие е най-слабият за последните 27 години.

    Други данни, публикувани в петък, показаха, че новите банкови заеми са се повишили до тримесечен връх през юни. В същото време политиците се опитваха да запазят достатъчно средства във финансовата система, макар че резултатът от усилията им беше по-малък от очакванията на анализаторите.

    "Като цяло вносът и износът намаляват тримесечие по тримесечие, а слабото външно търсене ще бъде най-голямото предизвикателство през втората половина на тази година", каза Джан Йи, главен икономист в Zhonghai Shengrong Capital Management в Пекин.

    Китайските производители се борят със забавящото се вътрешно и външно търсене в страната и чужбина, а рязкото покачване на търговските мита от САЩ, обявено през май, заплашва да смаже вече изтънелите маржове на печалба. Официално проучване от месец юни показа, че фабриките са намалили производството си с най-бързи темпове след глобалната криза, което е основна грижа за Пекин.

    Износът през юни се е понижил с 1.3% спрямо година по-рано, по-малко от очаквания от анализаторите 2% спад.

    Вносът обаче, спада със 7.3%, повече от очакваните 4.5%, следвайки свиването с 8.5% през май, което предполага, че вътрешното търсене остава охладняло, въпреки мерките, стимулиращи растежа, които китайските власти приложиха миналата година.

    „Не очакваме световният растеж да стигне дъното до следващата година. И докато примирието, постигнато между президентите Тръмп и Си в края на миналия месец в Г-20 премахва непосредствената заплаха от нови тарифи на САЩ, основното ни опасение е, че търговските преговори отново ще се провалят скоро, пише Capital Economics.

    внос износ икономически растеж световна търговия търговска война между САЩ и Китай търговски мита световна икономика

    Оценка на новината

    0