• Цените на петрола се повишиха заради китайските икономически резултати

  Цените на петрола се повишиха заради китайските икономически резултати

  Въпреки увеличението в промишленото производство и продажбите, растежът на китайската икономика през второто тримесечие се забавя до 27-годишно дъно

  Цените на петрола се повишиха заради китайските икономически резултати

  Цените на петрола се повишиха леко в понеделник, след като данните за китайското промишлено производство и за продажбите на дребно надвишиха очакванията. Печалбите обаче, бяха стопирани от няколко цифри, които свидетелстват за най-бавния икономически растеж в Поднебесната империя на тримесечна база, за последните 3 десетилетия, предава агенция „Ройтерс”.

  Положителните икономически показатели на Китай могат да показват и начален успех в усилията на правителството за стимулиране на икономиката, което води до потенциално увеличение в търсенето на петрол в Поднебесната империя.

  Фючърсите на суровия петрол сорт Brent се повишиха с 29 цента, или 0.43%, до 67.01 долара за барел, докато американският лек суров петрол се покачи с 23 цента, или 0.38%, до 60.44 долара за барел.

  И двата вида фючърси миналата седмица постигнаха най-големите си седмични печалби в рамките на три седмици, в резултат на намаленото производство на петрол в САЩ и дипломатическото напрежение в Близкия изток.

  Анализаторите от ANZ обявиха, че вносът на суров петрол в Китай все още изглежда впечатляващо, въпреки че показателите падат през юни за втори пореден месец.

  Потреблението на суров петрол в Китай нарасна до рекордните 13.07 милиона барела дневно през юни, което е със 7.7% повече в сравнение с година по-рано, и идва в резултат на стартирането на две нови, големи рафинерии.

  И все пак, икономическият растеж от едва 6.2% през второто тримесечие на 2019 г. - най-лошият показател за последните 27 години – изкара наяве влиянието на търговската война с Вашингтон и повдига въпроса за въвеждането на повече стимули, които да подкрепят икономиката.

  Въпреки примирието, договорено между китайските и американските президенти миналия месец, търговският спор остава нерешен.

  Според прогнозите в месечния доклад на Международната енергийна агенция, базирана в Париж, заради изобилието на продукцията и забавящия се растеж, тенденцията за свръхпроизводство на петролните пазари ще се запази и през 2020 година.

  В Близкия изток иранският президент Хасан Рухани заяви в телевизионно изявление в неделя, че Иран е готов да проведе разговори със САЩ, ако Вашингтон премахне санкциите и се върне към ядрената сделка от 2015 г., която Щатите прекратиха миналата година.

  Британският външен министър Джереми Хънт заяви в понеделник, че остава "малък времеви прозорец", в който може да се спаси ядрената сделка с Иран, тъй като Техеран е сигнализирал, че ще развива още повече ядрената си програма.

  Китай цена петро Иран икономически показатели напрежение в Близкия изток световна икономика

  Оценка на новината

  0