• Очакванията, че Фед ще намали лихвите, подкрепиха финансовите пазари и стабилизираха долара

  Очакванията, че Фед ще намали лихвите, подкрепиха финансовите пазари и стабилизираха долара

  Коментарите на президента на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс в четвъртък затвърдиха мнението на пазарите, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти

  Очакванията, че Фед ще намали лихвите, подкрепиха финансовите пазари и стабилизираха долара

  Световните финансови пазари отчетоха повишение в петък, след като инвеститорите затвърдиха още повече очакванията си, че Фед ще намали лихвения процент в САЩ в края на юли, в резултат на изказване на висш служител на Федералния резерв, написа агенция „Ройтерс”.

  Европейските пазари отвориха с повишение, като общоевропейският индекс STOXX 600 спечели 0.7% в ранната търговия. Британският индекс FTSE 100 се повиши с 0.6%, а германският DAX нарасна с 0.75%.

  На петролните пазари суровината поскъпна, след като Съединените щати заявиха, че са свалили ирански безпилотен самолет в Ормузкия пролив, който е основен източник на глобални потоци от суров петрол. Това породи опасения за прекъсване на доставките извън региона.

  Иран обаче заяви, че всичките му дронове са се завърнали в базата, което отхвърли признаците за ескалация на напрежението в Персийския залив.

  Коментарите на президента на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс в четвъртък затвърдиха на срещата си на 30—31 юли, което пък съживи очакванията за още по-голямо намаление с 50  пункта.

  Световният индекс MSCI, който следи акциите в 47 страни, отбеляза най-добрия си ден за период от над две седмици, като се повиши с около половин процент през деня. Индексът обаче, беше и на път да прекъсне шестседмичната си поредица от седмични печалби.

  E-мини фючърсите за индекса S&P 500 бяха с 0.3% по-високи, което предвиди по-високото отваряне на Wall Street по-късно през деня.

  „Въпреки доста слабия сезон от гледна точка на приходите до момента, инвеститорите се фокусират върху перспективата за значително разхлабване на паричната политика, заради това и видяхме пазарите да отварят с повишение тази сутрин,” каза Константинос Антис, ръководител на изследователския отдел на ADSS.

  САЩ Фед финансови пазари дрон Иран Уол Стрийт разхлабване на паричната политика

  Оценка на новината

  0