• Агенция „Синхуа”:  Китайски компании искат да закупят американска селскостопанска продукция

    Агенция „Синхуа”:  Китайски компании искат да закупят американска селскостопанска продукция

    Подновяването на китайските покупки на земеделскистоки от САЩ беше едно от условията за рестартиране на търговските преговори между двете страни, договорено на срещата на Г-20 в Осака

    Агенция „Синхуа”:  Китайски компании искат да закупят американска селскостопанска продукция

    Някои китайски компании искат да осъществят нови покупки на американска селскостопанска продукция, съобщи в неделя китайската официална информационна агенция "Синхуа", позовавайки се на властите, в отговор на опитите на Пекин и Вашингтон да намерят решение на продължилата прекалено дълго търговска война, предава агенция „Ройтерс”.

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин се договориха на срещата на върха на Г-20 в Осака миналия месец да подновят търговските преговори, които бяха блокирани през май.

    Тогава Тръмп заяви, че няма да налага нови митнически тарифи, а американски официални лица потвърдиха, че Китай се е съгласил да поднови покупките си на американска селскостопанска продукция. На 11 юли обаче Тръмп заяви, че Китай не изпълнява обещанието си.

    Китайски фирми са отправили запитвания към американски износители с цел да закупят от тях селскостопански продукти и са кандидатствали за отмяна на тарифите, посочва агенция „Синхуа”, позовавайки се на китайските власти.

    Ху Ксижин, главният редактор на китайския националистически вестник "Глобал таймс", написа в свой туит на английски в неделя, че китайските вносители са поели ангажимент за закупуване на селскостопански продукти от САЩ и изразява предположение, че САЩ и Китай скоро ще подновят търговските преговори лице-в-лице.

    Тръмп заяви в петък, че министърът на финансите Стив Мнучин е провел много продуктивен разговор с китайския си колега предния ден. Тръмп също изтъква икономическите показатели на САЩ и отбеляза, че Китай „не се справя много добре”.

    Китай потвърди, че разговорът с Мнучин и и търговския представител Робърт Лайтхайзер се е състоял, като е била засегната темата за „по-нататъшните консултации, както и изпълнението на президентския консенсус, постигнат в Осака”.

    По-рано този месец Китай е направил най-голямата си покупка на американско сорго от април насам, според данни на Министерството на земеделието в САЩ, публикувани в четвъртък.

    Също този месец, Китай, който е най-големият вносител на соя в света, отмени покупките на 9 853 000 тона соя от САЩ, отново според данните на щатското земеделско министерство. Това е първото седмично анулиране на покупки на соя в Китай от април до момента.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0